Nie jesteś zalogowany na forum.
Marszczę brwi.
- Nie wszystko kręci się wokół szczepionki. - mówię, choć kiedy wymawiam te słowa, zaczynam w nie wątpić. - Poza tym... - Przez dłuższą chwilę milczę. - Nie potrzebuję jej. Jestem Sanus. - mówię twardo słowa, które powtarzam w kółko. A mimo to czuję dziwny niepokój.
Prychnęłam.
- Śmiem wątpić. Ale jak chcesz. Powtarzasz to sobie na dobranoc? Rany, nie zazdroszczę dziewczynie - zakładam nogę na motocykl.
Tylko dzieci, wiedzą czego szukają...
- Gdybym ją jeszcze miał. - prycham. - Z resztą co ty wiesz. - kręcę głową, spoglądając na dziewczynę, a raczej w dół jej ciała...
Przestań, Dashan.
Karcę się w myślach, odwracając wzrok w bok.
- Sporo slodziaku, nawet nie wiesz jak dużo - parsknęłam cicho rozbawiona i zagrzałam silnik.
- Do zobaczenia Dash - zaśmiałam się i wsadziłam na głowę kask i odjeżdżam przez otwartą bramę.
Jeszcze przez dłuższą chwilę oglądam się za odjeżdżającą Xaną. Stoję po prostu patrząc.
Gdy znika jednak, zamykam bramę i wracam na moje poprzednie miejsce. Upijam łyk wody, myśląc nad tym co się przed chwilą wydarzyło.
Jechałam z pełną prędkością na moim maleństwie, aż zamajaczył mi mur. Uśmiechnęłam się pod kaskiem i wycisnęłam wszystko z maszyny.
Dopiero gdy byłam już coraz bliżej muru zaczęłam hamować gwałtownie, a strażnika co stał przy bramie oblałam falą błota spod kół.
Zaśmiałam się w niebo głosy zdejmując kask.
Zacisnąłem powieki, licząc w myślach do trzech.
Ta kobieta za dużo sobie pozwala.
Dopiero po chwili przetarłem twarz dłonią i otworzyłem oczy. Spojrzałem nienawistnym wzrokiem na Xanę.
- Co cię tak bawi? Hm? - zapytałem o dziwo spokojnie.
Uśmiechnęłam się szeroko.
- Ależ tak! No co? Pośmiać się nie wolno Panie władzo? - zaśmiałam się odkładając kask. - Po za tym... ubrudziłeś się tutaj - wskazałam palcem całą jego twarz, starając się opanować chichot.
Patrzyłem na nią przez dłuższy czas, trzymając nerwy na wodzy.
Dopiero widząc jej uśmiech, odwróciłem głowę w bok.
Oblizałem wargi.
- Jak to możliwe, że trafiasz ciągle na moją wartę? - prychnąłem.
Znowu chce przejechać?
- Przypadek? Zrządzenie losu? Skąd mam wiedzieć, po prostu między dwoma punktami stoi mur więc muszę przez niego przejechać - wzruszyłam ramionami. - Taka trochę fiknięta ta architektura tego miasta.
Parsknąłem.
- Nie możesz ciągle przejeżdżać ot tak - powiedziałem najoczywistszą rzecz na świecie. - Przynajmniej nie na mojej warcie - zmrużyłem oczy.
Wiadomość dodana po 01 min 19 s:
Parsknąłem.
- Nie możesz ciągle przejeżdżać ot tak - powiedziałem najoczywistszą rzecz na świecie. - Przynajmniej nie na mojej warcie - zmrużyłem oczy.
Zeszłam z motocyklu.
- Nie przejeżdżam od tak! - zastrzegłam. - Zawsze muszę Cię zdenerwować, a dopiero potem pozwalasz mi przejechać - zaśmiałam się i podałam my chusteczkę
Przez chwilę wahałem się nad chusteczką, wyciągniętą w moją stronę.
W końcu ją wziąłem.
Muszę jakoś wyglądać.
- Nie mam pojęcia, jak prosisz innych Strażników o przejazd, ale na mnie już twój piękny uśmiech nie podziała - zastrzegłem, spoglądając na zegarek.
Niedługo koniec tej zmiany.
Ostatnio edytowany przez Dashan Abrette (2017-03-14 18:17:18)
Uniosłam brwi.
- Czyli kiedyś działał - uniosłam podbródek patrząc na niego ze złośliwym rozbawieniem
Zmrużyłem oczy, nic nie dając po sobie poznać.
- Po prostu informuję cię, że nie przejedziesz już na mojej warcie. - wytłumaczyłem.
Wywróciłam oczami.
- Daj spokój i tak muszę przejechać - wzruszam ramionami. - Jakoś nie przeszkadzało Ci to kilka razy z rzędu, jak się zagapiałeś na mój tyłek - skrzyżowałam ręce.
Uniosłem brwi do góry.
Że co proszę..?
- Obowiązek, potem przyjemności - powiedziałem, obserwując jej reakcję. Widząc jej minę, machnąłem zbywająco na poprzednie słowa.
Śmiesznie.
- Musisz się nauczyć, że nie każdy będzie ci ulegał ze względu na twoje nazwisko. W tym przypadku to będę ja - droczyłem się z nią.
Ostatnio edytowany przez Dashan Abrette (2017-03-14 20:01:27)
- Nie denerwuj się ogierze - wywracam oczami. - Nie chodzi mi o nazwisko. Mam papiery, że mogę jeździć wszędzie na terenie całego kraju. Ten murek to nic, zresztą pewnie w rozkazach masz zakaz wpuszczania chorych, a ja... jestem Sanus! - zauważyłam.
- Mam posadę, której nie zamierzam stracić przez głupi świstek papieru - wyjaśniłem. - I zakaz wpuszczania każdego - podkreśliłem.
Po raz drugi zerknąłem na zegarek.
Pokiwałem z satysfakcją głową.
- Wychodzisz? - zapytałam i nie czekając na reakcję kontynuowałam. - I super. Sama wejdę - wzruszyłam ramionami.
Wsadziłem dłoń do kieszeni, sprawdzając czy znajduje się tam to, co potrzebowałem w owej chwili.
Ruszyłem w kierunku muru, gdzie znajdowała się brama.
Stanąłem przy niej, czekając na kobietę.
- Jedziesz? - zapytałem, unosząc brew.
Ukradkiem spojrzałem na niewysokie okienko z kratami.
Idealnie.
- No jasne. Muszę tylko otworzyć bramę - zauważyłam jak do dziecka podchodząc do niej i otwierając zapadkę.
Uśmiechnąłem się przebiegle pod nosem.
Kiedy nadgarstek kobiety znalazł się tuż przy mojej twarzy, w szymbkim tempie go chwyciłem i lada chwila zostały założone kajdanki, które przypiąłem do krat w oknach.
Refleks strażnika.
- Naprawdę myślałaś, ze cię wpuszczę? - zaśmiałem się, kręcąc głową. - Za dziesięć minut kończy się przerwa - powiedziałem. - Może ktoś uratuje damę z opresji - zakpiłem i zacząłem się oddalać. - Do zobaczenia, Xana! - rzuciłem na odchodne, śmiejąc się pod nosem.
- DASHAN! - krzyczę. - NIE ZOSTAWIAJ MNIE TAK! - wołam za nim wściekła i wyrywam się z kajdanek.
Nie pierwszy raz zostałam skuta, ale... co za fi*t. Jak mógł?! Szarpię się z kajdankami i próbuje wykorzystać dość chudy nadgarstek.
Odwróciłem się w jej stronę z bananem na ustach.
- Dziewięć minut! - zawołałem, stukając palcami o zegarek.
Westchnąłem głęboko, czując nagłą zmianę nastroju.
Skracając za róg, rzuciłem się od razu w kierunku pokoju dla służby.
To był dziwny dzień.