Nie jesteś zalogowany na forum.
Spoglądam za siebie słysząc swoje imię.
- Nie inaczej - przytakuje. - Snyder, czy tak? Jesteście podobni z ojcem... - stwierdzam. Takich namolnych polityków chyba najtrudniej zapomnieć więc bez trudu go poznaję.
O wartości człowieka świadczy lista jego przyjaciół, o popularności – lista jego wrogów./
Krzywię się, gdy to mówi.
- Możliwe - mówię wymijająco. Nie. Nie jesteśmy. Nigdy nie będziemy. - Co pan tutaj robi? Rzadko kto tutaj pana widuje.
Swoją drogą, ciekawi mnie, dlaczego tak jest. Jest twórcą serum, prawda? Powinien wychodzić do ludzi i się tym chlubić.
Goddamn right, you should be scared of me
Who is in control?
Unoszę brwi. To przesłuchanie?
- Ten widok zawsze mnie uspokajał. Jedyny stały i niezmienny - odpowiadam spokojnie. - Ludzie rzadko mnie widują bo ja tego chcę Panie Snyder. Nie mam zamiaru być jedym z tych "celebrytów".
O wartości człowieka świadczy lista jego przyjaciół, o popularności – lista jego wrogów./
Wzruszam ramionami i siadam na ziemi.
- Da się do tego przyzwyczaić. - Przewieszam nogi przez krawędź klifu, jak niegdyś przy Elie. - Nie jest tutaj aż tak źle. Przynajmniej nie mamy brudasów.
Przynajmniej teraz.
Who is in control?
Unoszę brwi.
- Czyli tak ich się tutaj nazywa? "Brudasy"? - pytam staram się nie oburzyć. - Pomysł, że gdyby nie pieniądze twoich rodziców również byłbyś po drugiej stronie muru.
Śmieję się, nic sobie nie robiąc z jego słów.
- Skoro taki jesteś dobroczynny i tak bardzo ich kochasz, to czemu nie dasz im serum? - Pytam, choć sam pomysł wydaje się absurdalny.
Zabili Ezrę. Powinni zginąć.
Who is in control?
- Istnieją granice. Po prostu nie widzę powodu by traktować ich jak robaki tylko dlatego, że są chorzy i biedni. I faktycznie brudni - wyjaśniłem otrzepując swój płaszcz.
- A ja widzę powody - syczę i wrzucam jakiś mały kamyczek do wody. - Nie potrafią uczciwie pracować, a po ulicach Przedmieścia nie da się przejść bez ryzyka, że ktoś zaraz cię nie zabije.
Who is in control?
Uśmiecham się nieznacznie. Jestem jedym z tych którzy mogą Cię tam zabić chłoptasiu.
- Nawet nie wiesz jak ciężko potrafią pracować - zaprzeczam. - Wiesz, że nim postawiono mur, ponieważ zbyt wiele Sanus chciało mieszkać między nimi. Do dziś można tam ich spotkać.
Prycham.
- A kto by chciał tam mieszkać? - Przewracam oczami.
Facet zaczyna działać mi na nerwy z tą jego moralizatorską gadką.
Who is in control?
Śmieje się krótko. Próbujesz mnie zdenerwować?
- Sam tam mieszkałem jakiś czas temu - zauważyłem patrząc na horyzont. Nic nie wie zamknięty w tym złotym królestwie.
Wzruszam ramionami po raz kolejny i przymykam oczy, gdy słońce zaczyna mnie razić.
- Nie będę wnikać w pana preferencje - mówię krótko.
Who is in control?
- A ja nie mam zamiaru Pana co do nich przekonywać. Przedmieście jest zabójcze, niebezpieczne i nie trudno tam zginąć - zaczynamy bawić się kluczykiem w swojej wardze. - Choć moje preferencyje powinny Pana interesować - uśmiecham się wrednie.
"Przedmieście jest zabójcze". Czy ja nie o tym mówiłem cały czas? Albo mnie nie słucha albo ma naprawdę słabą pamięć.
Unoszę brew.
- A to z jakiego powodu? - Pytam już znudzony rozmową.
Who is in control?
- Jak słusznie zauważyłeś jestem twórcą serum. Więc mam coś do powiedzenia. Jeśli masz zamiar zostać politykiem jak twój ojciec - oglądałem swoje paznokcie. Obejrzałem się na niego i zmarszczyłem brwi. - Wyglądasz znajomo...
Przewracam oczami. Już naprawdę nie chce mi się prowadzić tej rozmowy. Wstaję z miejsca.
- Jak już pan słusznie zauważył, jestem podobny do swojego ojca. Mimo, że nie bardzo mi się to podoba.
Who is in control?
Zmarszczyłem brwi.
- Nie nie... przypominasz mi... nie - kręce głową. - To niemożliwe chyba że masz rodzinę na Przedmieściach - przypominam sobie jak nastraszyłem tego dzieciaka w szpitalu.
Kręcę głową.
- Gdybym miał rodzinę na Przedmieściach, chyba bym tak nie mówił o Infecta, co nie? - Burczę. - Nie, moja cała rodzina mieszka w Centrum. Względnie nie żyje.
Who is in control?
- Nie żyje? Ciekawe... - pokiwałem głową. - Widzę, że masz już dość księciuniu. Moje towarzystwo nie należy do najłatwiejszych.
- Sporo ludzi nie żyje - mówię wymijająco, ignorując to "księciuniu". - Powiedzmy, że nie lubię jak ktoś próbuje mnie moralizować i porównywać do ojca.
Who is in control?
Kiwam głową.
- Sądziłem że ktoś docenia rodzinę która żyje. Lepsza taka niż martwa - przewraca oczami. Ignorant. Nie wie z kim rozmawia.
- Powiedzmy, że za rodzinę uważałem tylko tą jej część, która nie żyje - mówię. Mam gdzieś, co sobie o mnie myśli.
Who is in control?
- Nie bądź tego taki pewny - myślę cicho, nie zwracając sobie już nim głowy.
Przewracam oczami. Co za palant.
- Miło było pana poznać - rzucam i odchodzę.
Who is in control?
- Bez wzajemności - przewracam oczami.