Nie jesteś zalogowany na forum.
- Wiesz... istnieje też takie słówko jak kryjówka i właśnie to drzewo było moją kryjówką. - mówię. - Uznawaną za wariatkę? Myślałem, że nią jesteś. - Szczególnie po tym, jak mnie postrzeliła. Brr.
Wzruszam ramionami.
- No, może i jestem. Sama już nie wiem. Skoro tak mówią, to chyba tak jest? - Wyrzucam z siebie. Uśmiecham się przebiegle. - Ale wariatką, która może zbyć strażnikiem samymi słowami i pochodzeniem.
The question isn't who is going to let me. It's who is going to stop me.
Wzdycham ciężko.
- Jesteś naprawdę stuknięta. - mówię i nie wiem czemu, ale parskam śmiechem. Chowam nóż za pasek od spodni.
Wzdycham, obracając strzałę w dłoni.
- No, podobno. Ale sobie radzę - mówię nadzwyczaj krótko i się uśmiecham, chowając strzałę do kołczanu.
Spoglądam na nią uważnie, szczególnie w momencie kiedy to trzymała w dłoni strzałę. Skoro jest "wariatką" to również może mnie drugi raz postrzelić, prawda?
Nie spuszczając z oczu dziewczyny, sięgam po plecak, leżący w krzakach.
- Matkoooooooooooo - przeciągam długo samogłoskę. - Przecież cię nie zastrzelę bez powodu. Strzelam, gdy muszę. - Marszczę brwi. - I żeby pogonić starego Masona. Ale ogólnie to nie strzelam do ludzi. Chyba, że zabierają mi strzały. Z resztą, - Uśmiecham się szeroko. - wyleczyłeś się, co nie?
- Nie licząc dziur w moich stopach wszystko jest w porządku. W wyśmienitym porządku. - mówię z sarkazmem. - Te strzały były moje. - mruczę pod nosem.
Wzruszam ramionami.
- Jak sobie chcesz. Ale ostrzegam na przyszłość, że wszystko, co Jace'a, to i moje - mówię radośnie. - Wiesz, mówię w razie jakbyś znowu chciał mi zwinąć sprzed nosa jakieś strzały, łuk, cokolwiek. Choć nieee, łuk mam swój i daje radę!
- O to się nie martw. Nie zawsze będziesz na rynku, kiedy będę tam ja. - Unoszę brwi. - Poza tym, naprawdę cieszę się, że masz własny łuk. - mówię, cokolwiek. Cokolwiek by już sobie odpuściła. Choć... Ostatnimi czasami była bardziej irytująca niż teraz.
- Och, to na pewno. Możliwe, że już się nie spotkamy. Nie wiem. W sumie to ostatnio staram się nie wychodzić tyle z domu. - Krzywię się. - Coraz więcej w okolicy zabójców i strażników, co nie? Zauważyłeś? To w sumie dziwne. A po części mnie nie dziwi.
- Z twoim darem, na pewno się do ciebie nie zbliżą ani o krok. Możesz czuć się bezpiecznie. - mówię ironicznie, choć część jej słów mnie faktycznie zaniepokoiła. Jest ich teraz o wiele więcej. Roją się jak mrówki.
Wzruszam ramionami.
- Strażnicy na pewno się nie zbliżą. Zabójcy: niekoniecznie - burczę.
Wzruszam ramionami.
- Wybierałaś się gdzieś konkretnie? - pytam od niechcenia, szykując się na długi wykład.
- Och. - Macham ręką zbywająco. - Wracałam od Jace'a do domu. Szukałam... - Jak na zawołanie, spomiędzy krzaków wybiega husky i rzuca się na mnie, prawie mnie przewracając na ziemię. Chichoczę, głaszcząc psa po głowie. - Właśnie! Szukałam Rudy'ego! W lesie zawsze mi ucieka, mimo, że zawsze jest grzeczny. Mądry pies, schował się przed strażnikami.
- Widać, że pies mądrzejszy od właścicielki.
- Masz psa. - stwierdzam najoczywistszy fakt nie dowierzając. - Gdzie mieszkasz? - wzdycham ciężko, starając się nie zwracać uwagi na dzikie śmiechy Autumn z psem.
Podnoszę na chwilę wzrok na Kaspara.
- Na stacji na obrzeżach. Szczęśliwie z dala od reszty ludzi. A może i nie szczęśliwie - dodaję.
Podnoszę palec do góry, a pies siada, jak na komendę
Mieszka sama z psem z dala od ludzi. Faktycznie można zgłupieć. - Strażnicy tam się raczej nie zapuszczają. Zabójcy też. No chyba, że jesteś celem. - mówię i spoglądam na dziewczynę.
Wanda zakazała mi chodzić na czarny rynek i choćby myśleć o dalszej karierze jako płatny zabójca. Ale to czego nauczył mnie Jednooki i Ria, zostało.
Ustawiłem się przed jedym z drzew i zastosowałem. Ciąłem kore, aż żywica zaczęła płynąć wzdłuż pnia w stronę ziemi.
Szczęście robi dobrze ciału, ale to smutek rozwija siłę umysłu...
Ostatnio czułam się coraz gorzej, a leki zaczynały się kończyć. Najgorsze było jednak to, że nie mogłam się bardzo wysilać fizycznie. Do spodni przymocowałam sobie noże i z zawziętą miną szukałam zwierząt, w które mogłabym trafić. Usłyszałam jakieś dźwięki, więc podążyłam za nimi. Gdzieś mignęło mi jakieś ubranie, ale wydawało mi się, że to bardziej zwidy. Przygotowałam broń i już miałam rzucić, gdy... okazało się, że to chłopak.
Ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze. - Harry Potter
Odwróciłem się gwałtownie z przygotowanym nożem.
- Przestraszyłaś mnie - mruknąłem, ale noża nie opuściłem. Też była zaskoczona, więc ten element mogę wykorzystać gdyby doszło do...
Nie. Nie wszyscy chcą walczyć Azrael, uspokój się...
Zacisnęłam dłoń na rękojeści. A jeśli będzie chciał zabić?
- Ja... nie wiedziałam. - Mówię. - W zasadzie, nie chciałam cię zabić.
I po co ja się tłumaczę dziecku?
Ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze. - Harry Potter
Uśmiechnąłem się lekko. Opuściłem nóż choć nadal bawiłem się nim w dłoni.
- To fajnie - stwierdziłem rozbawiony. - Jestem Azrael, Anioł Śmierci - ukłoniłem się teatralnie nadal uśmiechnięty. W tym świecie trzeba się dużo uśmiechać.
- Anioł Śmierci? Jesteś tego pewny? - Pytam z lekkim zaciekawieniem w głosie, które staram się ukryć.
Ścisnąłem usta.
- Tak... gdzie się nie pojawie, tam sieje śmierć. A samemu zginąć mi nie dają. Straszna klątwa śmierci... - westchnąłem.
- To chyba dobrze, że jeszcze żyjesz. - Zauważam. - Większość ludzi ginie, próbując ratować innych.