Nie jesteś zalogowany na forum.
- Mam od cholery klientów - mówię. - Zresztą obowiązuje mnie tajemnica zawodowa, więc nie powiem ci jakie perfumy zamawia twoja dziewczyna - warczę. Już prawie sięgam...
Mrużę oczy niewzruszony. Jest tak cholernie podobna do niej...
- Przypomnisz sobie. Jednego jegomościa, o specyficznym zachowaniu... Najprawdopodobniej stały klient, albo wcale nie częsty. On lubi skrajności...
O wartości człowieka świadczy lista jego przyjaciół, o popularności – lista jego wrogów./
- Przecież mówię, że mam różnych klientów. Twoje podpowiedzi wiele mi nie mówią gościu - mówię, prawię plując mu w twarz. Złapałam za nóż i wykorzystując siłę mojego gniewu, odepchnęłam go do siebie.
Silna jest, ale to dla mnie nie problem. Obracam swój nóż w dłoni i atakuję dziewczynę. Najpierw celuje w jej ramię, ale szybko blokuje atak. Próbuje mnie uderzyć brzuch, ale natychmiast łapie ją za nadgarstek. W tym samy czasie próbuje się zamachnąć z ręką trzymającą nóż, i zadać mi cios w głowę. Odruch mnie uratował. Ostrze przejechało po nadgarstku kurierki pozostawiając głęboką ranę.
O wartości człowieka świadczy lista jego przyjaciół, o popularności – lista jego wrogów./
Wrzasnęłam z bólu i cofnęłam się kuląc się i przyciskając ranną rękę do piersi. Krew praktycznie tryskała i plamiła błotniste ulice. Powstrzymałam łzy.
- TY JEBANY... - zaszarżowałam i wbiłam nóż w jego ramię. Celowałam w serce, jednak wzrok zaczął mi się rozmywać.
Tylko jęknąłem. Była tak samo waleczna. Prawie odczuwałem żal robiąc jej krzywdę. kolanem uderzyłem ją w brzuch, aż upadła na plecy, nadal trzymając ranną rękę. Już nie miała sił.
Wyjąłem nóż sterczący z mojego ramienia. Wbiła go dokładnie w ochraniacz więc rana to pewnie płytka linia. Ukląkłem, przyciskając kolanem jej brzuch do ziemi.
- Ponowie pytanie o twojego klienta - zacząłem raz jeszcze.
Oddychałam ciężko. Zrozumiałam kim jest ten człowiek. To ten Sanus z plotek. Ten co szuka znajomego.
- Pierdol się Sanus - powiedziałam tylko łamiącym się głosem. Skoro mam umrzeć to przynajmniej nie jak tchórz.
Unoszę brwi.
- Aż żal - prycham prawie ze śmiechem. - A miałem przeprowadzić tą rozmowę bez krwi. O ile wiem, masz braciszka...? - mówię uderzając w inny sposób. - Pomyśl o nim, ostatni raz - noc rozjaśnia mój szeroki uśmiech.
- Nie... NIE! - ryczę i z nagłym przypływem furii uderzam go z pięści zdrową ręką prosto w szczękę. - Nie możesz... nie... - zaczynam odpływać. Już czuję jak chłód mnie ogarnia. Z tak pociętymi żyłami nie mam szans.
- Nie możesz...
- Wybacz, że cię rozczaruję Rio. Ja mogę wszystko - syczę i decyduję się zakończyć jej cierpienie. Podnoszę jej nóż który upadł gdzieś na bok i unoszę ręce.
Zabijam ją jej własnym ostrzem. Jakże poetyckie.
Ostatni oddech. Ostatnie wspomnienie Azraela i czasów gdy jeszcze wszyscy byliśmy rodziną - może nie szczęśliwą, ale razem.
Przynajmniej nie zginęłam przez chorobę, ale w walce.
Wstaję i zaraz tego żałuję. Mroczki pojawiają mi się przed oczami. Upada mi kapelusz z szerokim rondlem, a kilka kolczyków wypadło mi z krwawiącej wargi. Chwilę patrzę na zwłoki dziewczyny, a potem utykając odchodzę pustymi ulicami tego śmierdzącego rynsztoku.
Znajdę cię jeszcze...
*15 minut później*
Od ponad tygodnia chodzę i szukam tego cholernego zabójcy, a on po prostu...
Nie...
- Ria... - szepczę i podbiegam do niej. - Nie, nie, nie, nie, nie... NIE! - krzyczę choć sam nie wiem do kogo. Nadal ma otwarte oczy. Przyciskam ja do piersi i zaczynam płakać.
- Ria, nie... błagam... to niemożliwe... Siostrzyczko... proszę... - bełkoczę bez ładu i składu. - Dlaczego ty? - pytam. Wyjmuję jej nóż z ciała. I znów płaczę. Wrzeszczę.
Szczęście robi dobrze ciału, ale to smutek rozwija siłę umysłu...
A to miał być spokojny spacer w bezchmurną, ciepłą noc. Ale nie z moim szczęściem. Słyszę płacz. Zawodzenie właściwie. - Psy zarzynają czy co? - mruczę do siebie i kieruję się w stronę źródła dźwięku, którym okazuje się być ciemny zaułek. A tam? Nasz mały buntownik płaczący jak dziecko. Opieram się o mur. - Tym jej raczej nie obudzisz dzieciaku.
If I told you what I was,
Would you turn your back on me?
And if I seem dangerous,
Would you be scared?
Podnoszę głowę. Targa mną niesamowita wściekłość.
- TY JEJ TO ZROBIŁEŚ?! - wrzeszczę i nie czekając na odpowiedź wstaję i wyciągam pistolet. Bez większego planu strzelam na oślep w postać zabójcy. Wystrzeliwuję wszystkie naboje, ale przez łzy nawet nie widzę, czy trafiłem. Drę się wniebogłosy.
Oczywiście, że pudłuje. - Gdybym to zrobił, to czybym tu stał? - pytam zażenowany. Co za tępota.
And if I seem dangerous,
Would you be scared?
Patrzę na niego bez przejęcia. Wracam do ciała Rii. Upadam na kolana i mocno ją przytulam.
- Siostrzyczko... siostrzyczko... - piszczę jak mały szczeniak.
Przyglądam się dzieciakowi. Gdybym miał uczucia, to może nawet zrobiłoby mi się go żal. A tak stoję i się gapię.
And if I seem dangerous,
Would you be scared?
Kiedy się opanowuję dociera to do mnie. Zabito ją. Ktoś ją zabił.
- Kto mógł zrobić coś takiego...? - pytam sam siebie. Ignorując jednookiego zamykam oczy siostrze. Teraz wygląda lepiej.
Wstaję i podchodzę do jakichś przedmiotów zostawionych przez tego cholernego mordercę. Kapelusz, kolczyki...
- To drogi metal - szepczę oglądając znalezisko. Schylam się, by przyjrzeć się śladom.
- Utykał... - znów myślę na głos.
- Sanus. Znam gada. - stwierdzam, przyglądając się swoim paznokciom. - Wysoki, chudy, czarne włosy. Nie ma palca.
And if I seem dangerous,
Would you be scared?
Odzyskuję zainteresowanie jednookim.
- On... - zaciskam pięści. - Zabiję go. Zabiję to mało. Ja go wypruję, a skórę powieszę na ścianie. Chcę jego głowę... - szepczę. - Musisz mi pomóc... Błagam Jednooki. Ten jeden raz zrób cos w cholerę dobrego i pomóż mi się zemścić...
Bawię się łańcuszkiem przy spodniach. - To brzmi jak kusząca propozycja. - przyglądam się chłopakowi. Ma potencjał. Przypomina mi kogoś, ale nie potrafię zlokalizować w pamięci kogo. - Dobra młody, rusz się. Trzeba tu posprzątać. - odbijam się lekko od ściany i staję prosto.
And if I seem dangerous,
Would you be scared?
Na moich ustach pojawia się grymas - wściekłość pomieszana z radością. Z chorą radością.
Odwracam się do ciała Rii. Serce mi mięknie ni znów chce płakać. Podnoszę jej nóż, który przed chwilą był wbity w jej serce.
- Zabiję go... - powtarzam cicho i chowam nóż. Pomagam Chrisowi zająć się ciałem mojej siostry.
Dziś zaczynam nowe życie. Sanus jest już dla mnie martwy.
Kończymy robotę, a ja przerzucam sobie ciało dziewczyny przez ramię. - Dobra, młody. Prowadź do domu. Chyba, że chcesz ją tu tak zostawić.
And if I seem dangerous,
Would you be scared?
- Zaprowadzę cię... - mówię cicho i prowadzę go do mnie do domu ruiny. Gdzieś w piwnicy leżą drewniane skrzynie.
W drodze, gdy emocje mi opadają, wyrywa mi się ciche "Dziękuję". Nie obchodzi mnie, czy Jednooki je dosłyszał, ale poczułem, że tak należało zrobić.