Nie jesteś zalogowany na forum.
- To nie miej. - mówię, nie patrząc na dziewczynę. - Uwierz mi skarbie, umiem więcej niż ci się wydaje. - dodaję, oglądając strzały. Ujdą.
- A ty nie wyglądasz na taką, która przebywa w takich miejscach. - Nie zaszczycam jej nawet spojrzeniem. Zamiast tego chowam strzały do torby.
Ostatnio edytowany przez Kaspar Varn (2016-06-28 08:37:56)
- Nie jestem twoim skarbem. - Macham ręką. - I spokojnie, już straciłam do ciebie szacunek. - Wybucham perlistym śmiechem. Chyba miałam być urażona. - Nie wyglądam? Mogę się założyć, że znam tu więcej osób, niż ty. Połowa z nich mnie wychowała. - Kącik ust mi drga, gdy Jason przewraca oczami. - Masz strasznie wysokie mniemanie o sobie. Nie docenianie przeciwnika może się źle skończyć. Szczególnie tutaj - kontynuuję nadal z szerokim uśmiechem.
The question isn't who is going to let me. It's who is going to stop me.
- Cóż za złota rada! - mówię spokojnie. - Dlatego pozory mylą - wspominam jej pierwszą uwagę o tym, że nie wyglądam na takiego, który umie strzelać. Prycham cicho pod nosem.
Macham ręką.
- Wtedy chciałam cię zirytować - mówię pogodnie. - Zachowujesz się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy.
Zaczynam bębnić palcami o blat, na co Jace przytrzymuje moje palce i bezgłośnie porusza ustami, formując z nich słowo "nie".
- Zacznij się uśmiechać, bo za długo w tym świecie nie wytrzymasz - śmieję się lekko w stronę gbura.
- Ja się nie uśmiecham. - mówię sucho.
Kręcę głową z uśmiechem.
- No i właśnie o tym mówię. Uśmiech się przydaje. Wygląda się bardziej przekonująco. Poza tym na pewno lepiej myśleć pozytywnie, mimo wszystkiego co się przeżyło.
Mimowolnie dotykam zakrwawionej kieszeni bluzy.
- Wyglądam bardzo przekonująco bez niego. Uwierz mi albo i nie, ale uśmiech cię osłabia. Radosne, entuzjastyczne i pełne optymizmu dziewczynki giną w mgnieniu oka. A wiesz czemu? Bo są pozytywnie nastawione na świat. Nie każdy jest tu dobry. Na pewno nie w tym miejscu. Jezu dziewczyno... wiesz, że jesteś tutaj łatwym celem? - mówię i spoglądam na nią po raz kolejny. Czy ona w ogóle myśli?
Śmieję się. Zabawny jest.
- Kochany, mylisz pozytywne nastawienie z całkowitą głupotą. Dlatego uczyłam się strzelać z łuku, a nie negocjować. - Z nudów zaczynam nawijać pasmo włosa na palec. - Z resztą gdyby ktoś mnie tu zaatakował, 3/4 osób tuta za ładnie by go nie potraktowało. Chcesz się przekonać? - Uśmiecham się szeroko.
A blondynki to nie słyną czasem z głupoty?
- Jeśli chcesz to wypróbować na mnie to stanowczo odradzam. Nie jestem zbyt dobrym materiałem na pierwszoplanową postać. - mówię i patrzę wciąż to na uśmiechniętą dziewczynę.
Jezu... ona ma tego banana do twarzy przyklejonego czy co?
- Ja nic nie wypróbowuję. - Unoszę ręce w geście obronnym. - Nie jestem zwolenniczką niepotrzebnej przemocy. Już i tak dużo jej jest na ulicach - dodaję nieco zmartwiona. - Po prostu jesteś naprawdę... - Chcę powiedzieć "nudny", ale się powtrzymuję i mówię tylko - zarozumiały. To cię kiedyś zgubi.
Nagle nieruchomieję i sztywno odwracam się w stronę dziewczyny. Chyba nie wie, że ta wada jest częścią mnie.
- Oh, dzięki, że mi to uświadomiłaś. Naprawdę nie dostrzegałem w sobie tej... wady. - mówię, a moje słowa ociekają sarkazmem. - Ale powiem ci coś. Choć jest to wada i wielu by chciało się jej pozbyć, to jest ona częścią nas. To jest jakby jeden z ułamków całej układanki. Bez nich nie jesteśmy sobą. Całością. Dlatego w pełni akceptuję tę wadę i powiem, że mi z nią dobrze. - mówię nadal obojętnie. Czyżby włączył mi się poeta?
Prycham i jeszcze raz spoglądam na dziewczynę. Blondynka.
- A ty uważaj dziewczyno by ten optymizm cię kiedyś nie zgubił. Nie wszyscy są dobrzy i poukładani. - mówię sucho.
Wzdycham.
- Mało kto jest teraz dobry i poukładany. - Kręcę głową. - Fakt, może jest to twoja cecha. Ale nad charakterem można pracować. A skoro ty nad tym nie chcesz pracować, to musi to oznaczać, że zwyczajnie lubisz być dupkiem i nie mieć przyjaciół. - Uśmiecham się z politowaniem. - W pełni to akceptuję. Z resztą to twoja sprawa. Jakbyś wychował się na ulicy, wiedziałbyś, jak funkcjonuje ten świat. - Wzruszam ramionami. - Co nie zmienia faktu, że kiedyś zabraknie ci tej pokory i ktoś wyżej postawiony od ciebie wpakuje ci kulkę. - Nieznacznie się krzywię.
Wpakuje kulkę. Osłaniam kieszeń bluzy Tony'ego tak, jakbym mogła go jeszcze ochronić. A nie mogę.
- Owszem, lubię być dupkiem i egoistom. Uwierz mi skarbie, że nie tak łatwo mnie zabić. - mówię.
- Więc według ciebie nie wiem jak funkcjonuje ten świat? - prycham. - Więc może c chciałabyś mi o nim opowiedzieć. - dodaję zachęcająco i siadam na starym krześle. Patrzę wyczekująco na dziewczynę.
Ostatnio edytowany przez Kaspar Varn (2016-06-29 12:19:05)
Wybucham perlistym śmiechem już po raz kolejny podczas naszej rozmowy.
- Nie bawię się w tłumaczenia. Jakbyś wiedział, jak ten świat funkcjonuje, zrozumiałbyś, że nie da się takich rzeczy opowiedzieć. - Kręcę z politowaniem głową, przeglądając jednocześnie broń Jasona.
- Wiem - odpowiadam krótko. - Chcesz mi coś jeszcze powiedzieć lub mnie oświecić? - pytam.
- Oświecę cię, że masz plamę z sosu na ramieniu - stwierdzam krótko, wskazując na jego rękę.
Kąciki ust mi drgają, ale nie uśmiecham się. Jason przywala sobie w czoło dłonią.
- Kurwa - klnę cicho. - Jason masz może jakąś mokrą szmatkę? - pytam i podchodzę do chłopaka. - Albo ty dziewczyno?
Kręcę głową, przysłuchując się ich rozmowie. Paranoja. Ta dziewczyna kiedyś wpakuje się w niezłe kłopoty.
So, are you going to tell me what you have in mind or are we going to stare at each other until the sun comes up?
- Dziewczyna ma imię - mówię pogodnie. Podchodzę do stoiska obok i biorę od starej Sue mokrą szmatkę. Rzucam ją do chłopaka. - Nie musisz dziękować. Choć pewnie i tak nie miałeś zamiaru. - Śmieję się.
Prycham.
- Dzięki. - mówię spoglądając na dziewczynę. Niech się cieszy. Po chwili zostaje tylko mokra plama.
Zasłaniam usta dłonią
- BOSZ (Tak, Julia. Musiałam.) - mówię przez palce, pozornie zaszokowanym głosem. - Czymże moja głupia osoba zasłużyła sobie na ten zaszczyt?
Jejku. Jeszcze nigdy irytowanie ludzi nie sprawiało mi takiej przyjemności. Śmieszny chłopak. Bardzo podatny na głupawe odzywki i szybko się denerwujący.
- Czasem trzeba wynagrodzić głupie osoby by poczuły się docenione. - odpowiadam z ironią.
- Uważaj na słowa - mówię ostrzegawczym tonem, ale Autumn zbywa mnie machnięciem ręki i wybucha śmiechem.
So, are you going to tell me what you have in mind or are we going to stare at each other until the sun comes up?
Przerywam Jasonowi.
- Jace, daj chłopakowi przez chwile poczuć się mądrzejszym. - Jason wycofuje się, a ja zwracam się do chłopaka. - Oj Kaspar, Kaspar. Skoro jesteś taki mądry i spostrzegawczy... to czemu nie zauważyłeś, że coś ci zniknęło? - Uśmiecham się nieco przebiegle.
Poprawiam kołczan, do którego schowałam jego strzały, żeby dać mu wskazówkę, o co mi chodzi.
- Nie ładnie dziewczyno okradać ludzi. - zaczynam i powoli zbliżam się do dziewczyny.
Ostatnio edytowany przez Kaspar Varn (2016-07-02 13:44:57)