Nie jesteś zalogowany na forum.
- Dwa słowa. Czarny rynek. Tylko, nie możesz ubrać falbaniastej sukienki i się do wszystkich uśmiechać, bo zginiesz po kilku krokach - mówię przewracając oczami.
- Chyba będę musiała złożyć tam niedługo wizytę. - mówię trochę zbyt poważnie. Jejku, co się ze mną dzieje? Czyżby obudziła się we mnie nagła chęć przetrwania? Krzywię się.
- Wiesz może... hm... w jakiej cenie są tamtejsze bronie? - pytam zażenowana. W pewnym momencie czuję, że powinnam wiedzieć takie rzeczy.
Jeśli przechodzisz przez piekło - idź dalej.
- Trudno powiedzieć. Raczej nie tanie, ale utrzymanie jest najgorsze. Lepiej kupić coś taniego i sprawnego z łatwo dostępnymi nabojami - wypowiadam się niczym ekspert.
- Tak będzie chyba najlepiej - potakuję. - A co z nożami? Też je tam znajdę? Chyba, że kuchenny się nada - mówię i nie wiedząc czemu śmieję się cicho.
Nie widzę w tym, nic śmiesznego, ale dobra.
- Wszystko co ostre, od nożyczek po tasaki zawsze jest twoim przyjacielem. Chyba, że akurat dzierży to twój potencjalny wróg... - westchnęłam. - Na czarnym rynku znajdziesz wszystko - podsumowuje.
Potakują zrozumiale głową. Czas odwiedzić Czarny Rynek.
- Wiesz... dzięki. Gdyby nie ty, to pewnie dalej bym żyła w tak zwanej nie wiedzy... - uśmiecham się smutno.
- Albo wcale byś nie żyła - dorzucam.
- Dokładnie. Ale dzięki tej rozmowie mam chociażby szansę. To znaczy wcześniej też chyba miałam, ale teraz są o wiele większe na przeżycie.
- Życzę powodzenia. I staraj się nie wyglądać na przerażoną przy kupowaniu czegokolwiek na rynku, bo ktoś jeszcze będzie chciał wykorzystać twoją niewiedzę.
- Zapamiętam. Gorzej, jak ktoś mi coś wciśnie na chama, a ja nie będę wiedziała co to jest. - mówię.
Wzruszam ramionami.
- Trzeba umieć się rozpoznać. Czasami idziesz na wyczucie - stwierdzam ziewając.
- To prawda. A gdyby poszło coś nie tak, to mam uciekać? - pytam, mając nadzieję, że jej nie nudzę.
Zastanawiam się.
- Niee... Choć, jeśli sytuacja będzie naprawdę tragiczna, to radzę szukać wyjścia awaryjnego. I nie narażaj się. Jak ktoś mówi nie, to nie. Nie wiadomo jakich wrogów sobie tworzysz.
- Umm... mówisz? Szkoda, że wcześniej się do ciebie nie zgłosiłam - mówię coraz ciszej i przypominam sobie sytuację z Chrisem. Ale on nie wyglądał jakby był moim wrogiem. Olewał mnie i ignorował, to prawda. Ale nie zachowywał się jakby był moim wrogiem. Chyba.
- Ty się do mnie nie zgłosiłaś. Ty mnie naszłaś w czasie moich rozmyślań - poprawiłam ją z nutą lekkiego wyrzutu.
- Wybacz, nie chciałam ci przeszkodzić - mówię i wstaję. - Dzięki za rady, ale teraz będę się zbierać. Muszę jeszcze odwiedzić jedno miejsce. Czeeść. - Tak, Czarny Rynek. Po chwili odchodzę.
Kiwam głową i macham jej na pożegnanie.
- Cud jeśli ta laska przeżyje - podsumowuje sama sobie z westchnieniem.
Poprawiam czapkę na głowie, wpatrzony w morze. Uwielbiam to miejsce. Przywołuje wspomnienia... A raczej coś na ich kształt. Przywołuje dobre uczucia. Kładę dziennik na kolanach i kontynuuję notkę. Woda szumi, obijając się o brzeg.
Macie strój... bo...tak xD
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Tell me why does everything that I love get taken away from me?
Snuję się po plaży jak cień. Nie mogę siedzieć w domu, nie mogę spokojnie spać. Przymusowy urlop? Pff... No super.
W którymś momencie zauważam znajomą twarz. Przez chwilę zastanawiam się czy podejść... Chłopak podnosi wzrok z nad dziennika.
- Cześć, Ezra - witam się i podchodzę bliżej.
W ciszy samotności, słychać tylko głuche bicie serca…
Gdy słyszę głos, niemalżę natychmiast zamykam dziennik.
- Cześć, Wanda (Wandeł, pff) - witam się. - Nie jesteś w szpitalu?
Cóż za oczywistość, Ezra.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Siadam obok chłopaka i patrzę przed siebie.
- Nie, nie jestem. Mam urlop - wyjaśniam. - Przymusowy - dodaję przewracając oczami. - Uwierzysz w to?
Marszczę lekko brwi.
- Dlaczego dostałaś przymusowy urlop? Myślałem, że potrzbują pielęgniarek cały czas.
- Mhm... Też tak myślałam. - Wzruszam ramionami. - Nie wiem co ze sobą zrobić - śmieje się nerwowo.
Uśmiecham się słabo.
- Wiesz, możesz mi nie uwierzyć, ale czasami mogłabyś usiąść i po prostu nie robić nic. Zdziwiona?
- Strata czasu - komentuje jego słowa. - Poza tym... Chyba tak nie umiem. - Biorę głęboki oddech. - Co u ciebie słychać? - zmieniam temat nie chcąc się skupiać na mnie.