Nie jesteś zalogowany na forum.
- Miałem odwiedziny od dawnego sąsiada - podsumowuję spotkanie z twórcą serum. - Uprzejmy człowiek. - Wzruszam ramionami. - Od kiedy wyszedłem ze szpitala, Edgar niemalże nie spuszcza ze mnie wzroku. - Przewracam lekko oczami.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Tell me why does everything that I love get taken away from me?
Śmieje się.
- Ciesz się tym - mówię z nutą zazdrości w głosie. - Ludzie, którzy nas otaczają to nasza codzienność. Są, są.... I nagle okazuje się, że ich nie ma. - Wzruszam lekko ramionami i uśmiecham się smutno.
W ciszy samotności, słychać tylko głuche bicie serca…
Kiwam głową.
- Codziennie dziękuję za niego Bogu - mówię poważnym tonem, wpatrzony w horyzont. Chciałbym się tam znaleźć. Chciałbym zobaczyć, czy coś tam jeszcze pozostało z dawnego świata.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Kiwam głową.
- Mogę spytać co tam piszesz? - zerkam z ukosa na notes.
Waham się przez chwilę. Przymykam stary, zniszczony notes jeszcze dokładniej.
- Właściwie... wszystko, co mi przychodzi do głowy. Co się wydarzyło. Co widzę. Co czuję. Wszystko. - Patrzę w drugą stronę. - Nie chcę niczego zapomnieć.
Nie chcę, żeby znowu odebrano mi wspomnienia.
- Ciekawe - mruczę. - Taki... Dziennik - wzdrygam się. - Wybacz. Dziennik kojarzy mi się tylko ze szpitalnymi raportami i... Umm. W sumie nieważne. - Wzdycham nieco rozbawiona. - Przepraszam.
- Nic nie szkodzi. - Wzruszam ramionami. - Nie musi ci się dobrze kojarzyć wszystko, co lubię. - Kąciki ust mi drgają. - Większość ludzi na Przedmieściach nie potrafi pisać. Wcale bym się nie zdziwił, jeśli uznałabyś mnie za dziwaka, skoro ciągle notuję.
Parskam śmiechem.
- Fakt... Masz rację. Trochę to dziwne. - Marszczę lekko brwi. - Ale ludzie składają się z takich dziwactw.
- Możliwe. Albo po prostu jestem nienoramalny. - Uśmiecham się niemalże niezauważalnie. - Nie żebym narzekał.
Parskam śmiechem. Uspokajam się i przez chwilę milczę.
- Jak się czujesz? - pytam. Odgarniam z twarzy niesforne kosmyki włosów.
Przechylam lekko głowe, a wiatr wieje mi prosto w twarz, niosąc niezbyt przyjemny zapach zanieczyszczonego morza.
- Bywało lepiej. Rana dalej się nie zagoiła. - Ale to normalne. - Edgar kazał mi jeszcze jakiś czas nie pracować. A jak twoja noga? - Zerkam na nią.
Kręce głową.
- Nic mi nie jest. Zupełnie - mówię przekonująco. Nie zupełnie nic, ale nic poważnego. - Szybko się zaczęła goić - uśmiecham się krzywo.
Tego im zazdroszczę.
- To dobrze - mówię i biorę głęboki wdech, przymykając oczy. - Mam nadzieję, że tutaj ich nie przywieje. Wtedy chyba naprawdę miałbym to gdzieś i pozwoliłbym się złapać.
- Przestań - kręcę głową, marszcząc brwi. - Nie jestem optymistką, ani nie wierzę w jakieś zabobony ale wydaje mi się, że zapeszasz - wzdycham - i że warto by było uciekać chociażby dla tych paru cennych sekund dłużej. - Pocieram nos. - Więc i teraz było by to tak samo ważne - śmieje się nieco smutno. - Właściwie to... Zastanawiałam się co ty się stało gdybyś nie rzucił we mnie kamieniem - tym razem śmieje się nieco bardziej radośnie, autentycznie rozbawiona swoimi słowami. - Udało by mi się dojść na czas do końca parku? - pytam i zerkam na chłopaka.
Zastanawiam się chwilę nad jej słowami. Nie zawsze zabijają. Część ludzi wywożą. Gdzie? Tego nie wiem. Może też na nich eksperymentują jak... Może. A może nie.
- Sam nie wiem. Może jakbyś się nie zatrzymała, to byś zdążyła. - Marszczę lekko brwi rozbawiony. - Choć mam wrażenie, że wyszli oni stamtąd, gdzie zmierzałaś, więc nie jestem pewny, na co dokładnie byś zdążyła.
- Czyli tak jak by mnie uratowałeś - mówię z wdzięcznością. - Jednym słowem jesteśmy kwita - śmieje się.
- Hmm... - myślę. - Nie powiedziałbym. - Na moją twarz nachodzi cień uśmiechu. - Ale możemy tak postanowić. Jesteśmy kwita.
Biorę kamyk z piasku i rzucam przed siebie, a on z chlupnięciem ląduje w wodzie.
- Zdecydowanie powiniene przestać to robić - mamroczę.
- To może taki tik nerwowy? - pytam rozbawiona.
Przechylam lekko głowę.
- Możliwe. Niektórzy nerwowo tupią nogą, ja rzucam kamieniami.
Kręce głową rozbawiona i patrzę na swoje drepczące w miejscu stopy.
- Mhm... Zdecydowanie - potakuje. - Na mnie chyba już czas. Muszę pójść do szpitala się gdzieś przejść.- Biorę głęboki oddech i wstaję. - Zostajesz? - pytam przyglądając mu się.
Kiwam głową.
- Jeszcze tu chwilę posiedzę, zanim wrócę zmienić opatrunek. Nie przejmuj się, dam sobie radę - uśmiecham się krzywo.
Bo ktoś poza Edgarem się tobą przejmuje, Ezra karcę się w myślach.
Może. Może tam?...
Kiwam lekko głową.
- Uważaj na siebie, Ezra. Do zobaczenia, mam nadzieję - posyłam mu uśmiech i powoli odchodzę.
Leżę na ziemi i patrzę się w gwiazdy. Rana dalej się goi, co jest z leksza irytujące. U normalnego człowieka wszystko byłoby już w porządku. Odruchowo kręcę pierścieniem na palcu.
Przychodzę na plażę w ciepłej, aczkolwiek obskurnej bluzie. Obejmuję się ramionami i siadam na piasku. Nienawidzę tego. Nienawidzę tej dzielnicy, nienawidzę tu mieszkać i być Infecto. Patrzę przez chwilę na gwiazdy, ale potem orientuję się co robię i od razu przenoszę wzrok. To głupie patrzeć w niebo.
Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz.
Siadam, gdy słyszę kroki. Odwracam się i unoszę brew.
- O, Infecto, która jest Infecto - mówię, nadal bawiąc się pierścieniem. - Cześć.