Nie jesteś zalogowany na forum.
Czuję ciepło na policzkach, które ignoruję.
- To w sumie nie jest ważne - mówię wymijająco. Chowam dłonie do kieszeni i przenoszę wzrok na jej twarz. - Bardziej mnie dziwi, że go zatrzymałaś.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Tell me why does everything that I love get taken away from me?
- Dla mnie jest ważne. - Odpowiadam stanowczo. - A to... Nieważne.
Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz.
Przechylam lekko głowę.
- Równie dobrze mógłbym powiedzieć to samo. - Unoszę lekko brwi. - Nie sądziłem, że będzie kiedykolwiek coś, co będzie ci głupio wypowiedzieć na głos.
Odruchowo obracam w dłoni kieszonkowy zegarek.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
- Bo to jest... Jest głupie. - Mówię patrząc na niego.
A może nie?
- Chyba.
Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz.
Marszczę czoło, niezbyt rozumiejąc, o co tutaj chodzi.
- Strzelam, że nie jest to głupsze, niż moje powody.
Cholera. Nie po to tutaj jestem. Ale ciekawi mnie, dlaczego.
- Nie znam twoich powodów, Ezra. - Przez chwilę się waham. Nie powinnam się wahać. - Dlaczego po prostu tego nie powiesz teraz? Tylko ostrzegam, jeśli to ma w środku jakiś licznik śmierci i za chwilę może wybuchnąć, to nie wiem co ci zrobię. - Dodaję z lekką ironią.
Krzywię się.
- Proszę, koniec ze śmierciami na chwilę - mruczę, starając się odpędzić od siebie myśli. - Nie wiem. - Wzruszam ramionami. - Wiedziałem już wtedy, że albo trafię do Centrum albo umrę. - Marszczę lekko brwi. - W sumie sam nie rozumiem, czemu poczułem, że muszę ci to dać. Nie wiem. Może po prostu hmm... nie wiem. - Wzruszam ramionami, patrząc na wodę. - Nie wiem. Po prostu cię umm... lubię, - mówię ostrożnie słowo, jakby miała z niego cokolwiek wyczytać - mimo że sama chyba się nienawidzisz.
- Znaczy... To nie tak. - Przez chwilę zastanawiam się nad słowami. Mimo wszystko... Lubi mnie.
- To skoro chcesz wiedzieć, czemu zatrzymałam ten naszyjnik...Po tej kłótni też myślałam, że się już nie zobaczymy. W zasadzie, dużo rozmawialiśmy i mimo tego, że sama wiesz jaka jestem - wywracam oczami. - Rozmawiałeś ze mną. I... - I ta najgorsza część. Raczej ta, której się najbardziej boisz. - Chyba też cię polubiłam.
Odwracam w jej stronę głowę zaskoczony. Nie mam pojęcia, czego się spodziewałem. Na pewno po tamtej rozmowie nie spodziewałem się tego.
- To wszystko... komplikuje - zauważam, nie wiedząc, co powiedzieć.
Czy się cieszę? Może nie? Przyglądam się jej. Patrząc na to, z jakim trudem przyszło jej powiedzenie tego, mówi prawdę. Uśmiecham się słabo, nawet tego nie kontrolując. Mrugam kilka razy, żeby się ogarnąć.
- Tak właściwie, nie przyszedłem tutaj, żeby rozmawiać - mówię, czując się nadzwyczaj głupio.
Czy wyznanie uczuć nie powinno wszystkiego ułatwić?
- W takim razie... Po co tu jesteś? - Marszczę brwi. - I... Czemu komplikuje?
Drapię się po karku.
- Mieszkasz na Przedmieściach. Ja mieszkam w Centrum. Z moim bratem... - bratem. To nadal tak dziwnie brzmi. - Nie jest z nim najlepiej.
Wyciągam z kieszeni przedmiot, z którym przyszedłem do Amber.
- Byłem w tym cholernym laboratorium, w którym na mnie eksperymentowano. - Obracam w dłoniach strzykawkę. - Przypomniałem sobie naszą pierwszą rozmowę i pomyślałem, że... może cię to zainteresować.
Podaję jej metalową, nieprzezroczystą strzykawkę.
Patrzę się oszołomiona na chłopaka. Nigdy, ale to przenigdy nie sądziłam, że ktoś będzie w stanie tyle dla mnie zrobić. Ale...Sumienie, czy nadal gdzieś jest?
- Co w niej jest? - Pytam.
- To, czego zawsze chciałaś - odpowiadam, patrząc znacząco na strzykawkę i wyciągając ją bardziej w jej stronę, żeby ją zabrała. - Lek na śmierć. Próbka porównawcza do mojego serum, bez żadnych "ulepszeń". O ile można to tak nazwać.
Dotąd nie miałam żadnych zawahań, żeby brać to czego chciałam, ale teraz...
- Robisz mi dylematy. Gdybyś był wredny pozbyłabym się zastrzeżeń, a na obecną chwilę... Argh, Ezra co ty robisz z moją złą duszą. - Uśmiecham się krzywo. A może nawet niekrzywo...?
Jest irytująca. W sposób, który lubię, ale jednak irytująca. Kręcę głową rozbawiony.
- Amber, nie baw się ze mną w kotka i myszkę i weź to serum. - Uśmiecham się, nadal słabo.
Wiem, że powinnam to zrobić. Chcę to zrobić. Jedna strzykawka może odmienić moje życie. Biorę od chłopaka to małe metalowe naczynie i przyglądam się mu przez chwilę.
- Jesteś pierwszą osobą, która dla mnie zrobiła coś dobrego, Snyder. - Zauważam.
Patrzę to na strzykawkę, to na nią.
- Lubię cię - powtarzam zażenowany. - Może nie wszyscy ludzie są tacy źli, jak ci się wydaje?
Chowam ręce znowu do kieszeni i zaczynam się kiwać na stopach w oczekiwaniu.
- Może... Może to wszystko przez choroby i władze... - Zastanawiam się, wzruszający ramionami.
I znowu, lubię cię. Policzki mi nieco czerwienieją. Ugh. To dziwne uczucie.
Uśmiecham się pod nosem, praktycznie niewidocznie, ale jednak. Mimo wszystko może, może choć trochę zmieniła swoje myślenie...?
- Mieszkanie na Przedmieściach dało mi inną perspektywę. - Wzruszam lekko ramionami. - Ludzie tam... oni w ogóle nie mają pojęcia, jak tam jest. Władze to ignorują. Zwykłym obywatelom wmawia się, że to my... - waham się przy słowie "my". Czy ja należę do tego "my"? Czy mam prawo się tak określać? - ...jesteśmy winni wszystkiemu, co się tu dzieje.
- Idioci. - Mruczę pod nosem. - Niech wyślą na Przedmieścia te napuszone dzieciaki, to zobaczą co się dzieje. Zmieniłeś coś swoim powrotem?
Kręcę głową.
- Nie rozumiesz. To nie jest wina dzieciaków. - Zastanawiam się przez dłuższą chwilę. - W życiu mojego brata. Sam nie wiem, czy na lepsze. - Spuszczam wzrok i gapię się na moje buty. Powinienem był jeszcze przynieść jej jakieś porządne ubrania. Robi się coraz zimniej.
- To znaczy? Zabiłeś kogoś? - Mrugam kilka razy i obejmuję się mocniej ramionami, gdy zaczyna wiać mocniej
.
Przymykam na chwilę oczy, gdy wieje mi prosto w twarz.
- Nie ja. Mój brat. - Kręcę głową. Sam nie wiem, dlaczego o tym mówię. Nigdy jej nie interesowało to, co mam do powiedzenia. Co się zmieniło? - Ojciec próbował mnie zabić, ale Joel był szybszy.
Wiatr zmienia kierunek i w końcu mogę otworzyć oczy. Zerkam na Amber i zdejmuję swoją bluzę, zostając w koszulce na krótki rękaw i podaję ją jej.
- Zamarzniesz - zauważam.
Kręcę głową, starając się nie przewrócić oczami.
- To tylko wiatr. Włóż to, bo będzie ci zimno. - Wzruszam ramionami.
Przewracam oczami.
- Może mieszkam w Centrum, ale żyłem tutaj 5 lat. Jeszcze nie zadomowiłem się na tyle, żeby zapomnieć, jak tutaj przetrwać - mówię i ignorując jej słowa, sam nakładam jej bluzę na ramiona.