Nie jesteś zalogowany na forum.
Przez chwilę czuję, że nie oddycham, gdy nakłada mi tę cholerną bluzę na ramiona. Co jest nie tak?!
- Też mieszkam tutaj wystarczająco długo, żeby coś o tym wiedzieć. To jest jak pieprzona dżungla.
Ostatnio edytowany przez Amber Sullivan (2017-01-19 23:32:28)
Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz.
- Ta... - Przeczesuję włosy palcami. - Nic na to nie poradzisz.
Wiatr zawiewa. Robi się coraz zimniej i ciemniej. Myślę nad tym, co wpadło mi do głowy wcześniej.
- Możesz być tutaj za trzy dni o tej samej porze? - Pytam, patrząc na nią. - Mógłbym... przemycić parę rzeczy.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Tell me why does everything that I love get taken away from me?
- Nie mam nic innego do roboty. - Stwierdzam. - A, i... Postaraj się nie zabić po drodze.
Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz.
Unoszę kącik ust do góry w marnym uśmiechu.
- Ta. Niczego nie obiecuję, patrząc na to, w co się cały czas pakuję. - Zerkam na strzykawkę, którą trzyma. - Lepiej zrób to w domu. To... powiedzmy, że niezbyt przyjemne uczucie.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
- Taa. Okej. Czyli, za trzy dni tutaj? - Pytam.
Kiwam głową.
- Mhm. O tej samej porze. Jakbym nie przyszedł, to mnie złapali - mówię całkiem poważnie. Zerkam ostatni raz na jezioro. - Muszę iść. Mam psa do znalezienia.
- To... Cześć. - Mówię na pożegnanie i odchodzę w dalszą część wyniszczonego deptaku.
Już mam ruszyć, gdy po prostu podchodzę i szybko ją obejmuję. Tak... w sumie sam nie wiem, czemu. Chyba mam myśli samobójcze.
- To... do potem - rzucam szybko i odbiegam w stronę stacji.
- Um... Y... Do potem. - Słowa ledwo wychodzą mi z gardła.
To było... Nieoczekiwane. Przyjemne. Argh, powinnam iść.
Strzelam z łuku trafiając prosto w gardło ptaka. Naprawdę nie mam pojęcia czemu sprawia mi to taką przyjemność, ale dawno nie polowałam. No i miałam czekać na Ezrę. Który nie wiadomo czy przyjdzie.
Przychodzę nieco spóźniony na wyznaczone miejsce, a Buster biegnie obok mnie. Ze zdziwieniem zauważam, że Amber już tam jest. Uśmiecham się pod nosem, sam nie wiem, dlaczego.
Wygląda inaczej. Zdrowiej. I nie kaszle. Musiała wziąć serum.
Pies podbiega do niej i siada spokojnie na ziemi, merdając ogonem.
- Uważaj, bo blizny robią się szybciej - zauważam lekko rozbawiony.
Poprawiam pasek torby.
- Niezłe pocieszenie. - Rzucam, odwracając się w stronę chłopaka. - Na razie nie mam zamiaru pakować się w zabijanie. Robię przerwę. - Wzruszam ramionami.
Marszczę lekko brwi.
- No powiem ci, że tego się nie spodziewałem.
Podchodzę do niej bliżej i podaję jej torbę.
- Przyniosłem trochę pieniędzy i jedzenia. Są też leki, jakbyś mogła załatwić, żeby trafiły do szpitala. No i ubrania, ale tym razem damskie, nie jak moja bluza. - Wzruszam ramionami. - Chyba Moreau ma w dupie to, co ja aktualnie odwalam, skoro mogę sobie tak po prostu to przynieść.
- Najwidoczniej. Na twoim miejscu cieszyłabym się i zaczęła skakać z radości. - Uśmiecham się krzywo, wyobrażając sobie to. - Może wreszcie stwierdził, że nie warto tu być, bo i tak bardziej nas nie da rady pogrążyć? - zamyślam się.
- Albo planuje coś gorszego.
Siadam na ziemi, a Buster podbiega do mnie, na co ja głaszczę go po głowie.
- Powiem ci, zaskoczyło mnie to, że tu przyszłaś - prycham rozbawiony.
Nie wiem dlaczego lepiej się tu czuję niż w Centrum. A z drugiej strony... Nigdy nie pasowałem do Przedmieści.
- Błagam cię, i tak nie miałam co robić. - Wywracam oczami. - Nudzę się. Koszmarnie. Bardziej zdziwiło mnie twoje przyjście. Nie zostałeś zabity no i... nie olałeś mnie. - Siadam obok.
Zerkam na nią kątem oka.
- Czemu miałbym cię olać, skoro sam zaproponowałem spotkanie? - Marszczę brwi. - A to, że przeżyłem... Tak jak mówiłem, mam wrażenie, że Moreau nie bardzo obchodzi to, co robię.
- Taa... kiedyś miałeś tendencję do pakowania się w kłopoty. - Zauważam. - To co obecnie robisz w Centrum?
Śmieję się krótko.
- Daj spokój. Próbuję ogarnąć mojego brata, który praktycznie śpi przez cały dzień i nie wychodzi z domu od dwóch tygodni. Do tego, zaraz jebniesz, zostałem tatuśkiem dla irytującego ośmiolatka, który pałętał się sam po Centrum. - Odruchowo bawię się zegarkiem Edgara.
- Co? - unoszę brwi. - Zaraz... nie sądziłam, że jesteś taki wielkoduszny. Dzieci bywają naprawdę denerwujące. I jak ci idzie to "bycie ojcem"? - ledwie powstrzymuję się od śmiechu.
Nie sądziłam, że dowiem się czegoś takiego.
Przewracam oczami.
- Ten dzieciak nie potrafi usiedzieć w jednym miejscu. Cały czas gdzieś łazi po Centrum. - Mam nadzieję, że po Centrum dodaję w myślach, ale nie mówię tego na głos. - Ale myślę, że jakoś wpłynie na Joela. Może to i lepiej?
Buster zaczyna biegać po lesie, ignorując nas. Patrzę na Amber.
- A ty... jak się czujesz? - Pytam. Chcę wiedzieć, co z serum. Co ogólnie się dzieje z nią na przedmieściach. I sam nie wiem, czemu?
- Przez chwilę myślałam, że coś sobie zrobię jak wstrzykiwałam serum. No, ale... przeżyłam. Byłam po prostu trochę osłabiona. Teraz się czuję... naprawdę dobrze. - Stwierdzam. - I jak już mówiłam, nudzę się. Przedtem uciekałam i zabijałam, a teraz zrobiłam taką... odskocznię. Potrzebuję czegoś nowego. Innego. - Mówię nawet nie orientując się, że ciągle się na niego patrzę.
- Och, czyli potraktowałaś mnie trochę jako odskocznię? Sama mówiłaś, że przyszłaś, bo się nudzisz. Miło wiedzieć, że nie jestem nudny - uśmiecham się na wpół złośliwie.
Patrzę na nią o kilka chwil za długo. Choć... co mi szkodzi.
Dobra, o co chodzi, Ezra?
- Interpretację pozostawiam tobie. - Stwierdzam z lekkim rozbawieniem. - Nie traktuję cię jak sposobu. Bardziej jak... - Olga: *nie może* *naprawdę wyje z Amber* Zastanawiam się przez chwilę.
- Jak co? - Dopytuję zaciekawiony.
Przechylam lekko głowę, patrząc na nią.
Wera: ja tam wyję z nich od samego początku XD