Nie jesteś zalogowany na forum.
- Nic mi nie będzie. - zbywam go machnięciem ręki. - Poza tym jest takie samo prawdopodobieństwo, ze tobie się też coś stanie. - mówię i wzruszam ramionami.
Jeśli przechodzisz przez piekło - idź dalej.
Wychodzę na plac, gdy widzę pod budynkiem jakiegoś przerazonego chłopaka.
- Hej, co się dzieje? - Rzucam.
Chyba mnie nie słyszy. Aaa. Ma słuchawki. Kucam przed nim i przechylam głowę.
- Co się dzieje? - Uśmiecham się szeroko.
The question isn't who is going to let me. It's who is going to stop me.
Kiwam posępnie głową.
- Dlatego trzeba się trzymać i nie pozwalać sobie na przekroczenie granicy. - Zaciskam usta. - Nawet nie starają się dowiedzieć, kim byli ci ludzie, których zamordowali.
I am a shadow of my former shadow
Podnoszę głowę i drżę. - Nnnnic. - mówię niepewnie, zdejmując słuchawki. "Będzie dobrze"
Leave me
- Jakoś mi nie zależy. - Wzruszam ramionami. - Ale muszę pilnować Edgara. - Kiwam głową w stronę mężczyzny.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Tell me why does everything that I love get taken away from me?
- Wiedza pobudza sumienie. A z sumieniem nie da wykonywać się takiej... - machnęłam ręka na trupa - Pracy - powiedziałam z obrzydzeniem. - Nigdy nie zrozumiem dlaczego ludzie muszą być tacy okrutni...
Siadam na ziemi na przeciwko.
- Słyszałam wystrzał. Ale to było daleko. Gdzieś w tłumie. - Smutnieję. - Szkoda mi tego człowieka. Tutaj chyba nic nam nie grozi. Najważniejsze, żeby nie mieszać się w tłum - gadam jak najeta po czym wyciągam w jego stronę dłoń. - Jestem Autumn.
Nie zależy mu na swoim życiu? Ale... jak to?
- Bliska osoba? - pytam wciąż lekko zszokowana odpowiedzią chłopaka.
Uśmiecham się smutno.
- Starają się przetrwać. Niektórzy byli już wychowywani w gangach. Reszta nie widzi innego sposobu.
Kiwam głową.
- Jedyna bliska osoba. - Zerkam na nią. - A ty czemu nie stoisz z rodziną?
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Kiwam głową i biorę kilka oddechów, każdy coraz wolniejszy. Zamykam oczy. - Nathaniel.
Leave me
Nie widzę kobiety, a czas się kończy. Wracam do Amber.
- Musimy się zwijać, zanim nas dopadnie. - mówię.
Ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze. - Harry Potter
Kręcę głową.
- Pewnie to racja. Ale wolę się głębiej temu nie przyglądać. Nie widzi mi się skończenie na ich liście przyszłych ofiar...
Zastanawiam się przez chwilę co odpowiedzieć. Po chwili mówię:
- Moja "matka" - robię cudzysłów w powietrzu. - jest zbyt schorowana, by tutaj być, więc wyszło jak wyszło. - ponownie wzruszam ramionami.
Kiwam głową.
- Miło Cię poznać Nathaniel. Mogę mówić Nate? - Zanim zdąży odpowiedzieć, mówię dalej. - Nie lubię takich zgromadzeń. Zazwyczaj mówią bzdury i tak w ogóle... - Zerkam na niego. - ...to chyba ci przeszkadzam. Przepraszam. - Wybucham perlistym śmiechem.
Kąciki ust mi drgają.
- Byłem na niej cztery razy. Nie polecam tego doświadczenia.
Drżę. "Za dużo. Za dużo." Nakładam ręce na uszy i zaciskam powieki. Opieram głowę o kolana i staram się uspokoić.
Leave me
- Wie gdzie mieszkamy. Może nas znaleźć. - po chwili orientuję się co właśnie powiedziałam. - Musimy znaleźć nowe lokum.
Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz.
- Moi nie wiem nawet czy żyją. - Wzruszam ramionami. Nie czuję nic. - Kiedy to się zacznie?
- Zapamiętam. Byłam tylko raz, ale ominęły mnie nieprzyjemności - westchnęłam i zostawiłam pistolet w spokoju.
- Przykro mi - mówię i chcąc go jakoś pocieszyć wyciągam dłoń w kierunku jego ramienia, lecz zaraz szybko ją cofam. To było głupie...
- Moi nie żyją. - wyjaśniam i po raz setny wzruszam ramionami. Czy to nawyk?
- Nie mam pojęcia, ale mam nadzieję, że szybko. Nie mam najmniejszej ochoty tu dalej przebywać, jeszcze ten atak.
- Byłaś? - Patrzę na nią zainteresowany. - Próbowali cię zabić? Nie wydajesz się osobą, która mogłaby im w czymś przeszkadzać.
- Chcieli mnie zwerbować, ale im odmówiłam... a dokładniej kopnęłam szefa jedego z gangów w jaja. Trochę było z tym problemów, ale skoro żyje, to znaczy, że jakoś nie jestem aż taka atrakcyjna - tłumaczę. - A ty cztery razy? Ktoś Cię naprawdę nie lubi.
Marszczę brwi zaniepokojona. Wyciągam w jego stronę rękę, ale zanin zdążę go dotknąć, cofam ją.
- Co się dzieje? Potrzebujesz jakichś leków? Mogę przynieść. Coś chyba mam w pociągu. - Trochę panikuję. - Powinnam się zamknąć. Martwię się o ciebie. Jesteś chory? - Marszczę brwi mocniej sfrustrowana. - dlaczego ja nie potrafię przestać gadać?
- Nie musi ci być przykro. Nawet nie wiem, kim są. Zostali po drugiej stronie.
Tak, Ezra. To dobry plan, mówić im, kim jesteś. Z resztą, i tak większość już wie. Co za różnica, jak mnie postrzegają?