Nie jesteś zalogowany na forum.
- Może tylko pozują? - przeglądam dalej. Kilka zdjęć gburowatego blondyna, kilka blondyna - smutasa, kilka bruneta z brodą. Dużo zdjęć. Urzeka mnie zdjęcie nagrobka pod wierzbą. Nie udaje mi się jednak odczytać nazwiska.
Ostatnio edytowany przez Nathaniel Yao (2016-06-21 23:23:12)
Leave me
Zamyślony nawet się nie żegnam. Widzę, że Ezra rozmawia z jakąś dziewczyną. To dobrze. Musi w końcu wyjść do ludzi.
I am a shadow of my former shadow
- Grób - mówię, krzywiąc się. - Wystarczająco mam grobów. Daj dalej.
Chłopak przełącza. Na kolejnym zdjęciu znajduje się mulatka z wysokim chłopakiem o kręconych włosach. Całują się, ale o dziwo dziewczyna wygląda na zaskoczoną. Prycham rozbawiona jej miną.
The question isn't who is going to let me. It's who is going to stop me.
- Ciekawe, nie powiem. - parskam śmiechem i przełączam. Kolejna całująca się para. Sztyn i szatynka. - Fotograf wiedział, czemu robić zdjęcia.
Leave me
- Jejku. Patrz tutaj. - Śmieję się i wskazuję na wyciągnięty w stronę aparatu środkowy palec chłopaka. - Uprzejmy facet.
- Zapewne. - następne zdjęcie, to niebo i pięć chmur w kształcie koni. - Ciekawe.
Leave me
Marszczę brwi.
- Dziwne. Myślisz, że tak było naprawdę?
Kiwam głową pewnie. - Tak. Sam widuję takie rzeczy dość często.
Leave me
Przechylam głowę.
- Widujesz? - Pytam nieco sceptycznie. - Ja czegoś takiego nigdy nie widziałam. Może źle patrzę? - Wzruszam ramionami. - Fajna sprawa. Nie umiem chyba zwracać uwagi na takie rzeczy.
Wzruszam ramionami. - Prawie codziennie. Koło północy. Zawsze nad cmentarzem.
Leave me
Cmentarz... Cmentarz. Rozglądam się i lokalizuję miejsce.
- Muszę to zobaczyć i zrobić zdjęcie. Swoją drogą nigdy nie byłam na tamtym cmentarzu.
Bo się boję. Ale tego nie dodałam.
- Piękne miejsce. Ciche. - uśmiecham się i przewijam zdjęcie. To jest ciekawe. Przedstawia chłopczyka z pierwszego zdjęcie, może rok starszego z ojcem. Niby normalne, ale ojciec jest przywiązany do krzesła czymś, co wygląda jak sznur z... wody. Unoszę brwi.
Leave me
Przechylam głowę, gdy widzę to zdjęcie.
- Słyszałam o nich. - Zerkam na chłopaka. - O meta-ludziach. Przynajmniej tak ich nazywał jeden z ludzi, którzy się mną opiekowali. Podobno kiedyś sporo ich było w naszym mieście.
Patrzę na dziecko i jego ojca. Zabawny widok.
- A gdy innym mówiłam, że tak było, to mi nie wierzyli. - Kręcę głową rozbawiona.
Unoszę brwi - Dzieciak ma temperament. - przyglądam się zabawnym iskierkom w oczach dziecka, a po chwili zmieniam zdjęcie i patrzę w nie zaczarowany. Zakochana młoda para na plaży, a w tle zachód słońca. Ona jeszcze w sukni, on wciąż w garniturze. - Piękne.
Leave me
- Jak to? - Pytam niedowierzając. - Musi to być dla ciebie okropne
Nic nie pamiętać. - Ale jak to się stało, że nic nie pamięta? Robili mu
coś?
Jeśli przechodzisz przez piekło - idź dalej.
- Nie wiem, jak to - mówię. - Po prostu nie wiem, co się działo. Obudziłem się na przedmieściach i błąkałem się, dopóki nie znalazł mnie Edgar. - Bawię się plecioną bransoletką na nadgarstku. - Może to i lepiej, że nie pamiętam.
You take me to the edge, push me too far, watch me slip away holding on too hard.
Tell me why does everything that I love get taken away from me?
- Zazdroszczę im - mówię cicho, po czym dodaję głośniej. - Mieli wszystko. Domy. Ubrania. Jedzenie. Zdrowie. A przede wszystkim mieli siebie.
Myślę o Tonym i nerwowo pocieram po krwawej plamie na bluzie.
- Ładny zachód słońca. Nie taki... szary. Inny - zmieniam temat.
- Pomarańczowy. - dawno nie widziałem tego koloru. Wokół wszystko jest szare.
Kilka następnych zdjęć to miasto, zakochani. Piękny statek w porcie. Uśmiecham się. A na co drugim zdjęciu zakochani.
Leave me
- Jejku - mówię częściowo rozbawiona, częściowo zirytowana. - Czy oni wszyscy dobierali się parami?
- Na to wygląda. Jakby ktoś im kazał. - scenografia się zmienia. Znowu cmentarz. Przeglądam powoli zdjęcia, próbując odczytać nazwiska na nagrobkach.
Leave me
Czuję się nieswojo. Zazwyczaj staram się odsuwać myśl o śmierci jak najdalej. Znowu łapię za przednią kieszeń bluzy. Nie wiem, jak to skomentować. Chyba nawet nie chcę.
Taśma się kończy, a ja oddaję dziewczynie aparat.
Leave me
- Dzięki. - Biorę aparat. - Chcesz tą kartę z powrotem? Bo mi by się przydała. Ale jak chcesz, to ci ją oddam. Może masz jakiś aparat, co? Na pewno jest dość cenna.
Zaczynam przegrzebywać kieszenie. - Ta jest na pewno pusta. - podaję kolejny prostokąt - A gdyby była szansa, to tamtą chciałbym zatrzymać.
Leave me
Kiwam głową nieco rozczarowana, ale nie daję tego po sobie poznać. Wyciągam kartę i wymieniam ją z kartą, którą podaje mi Nathaniel.
- Na pustej zmieści się więcej zdjęć. - Znajduję jak zawsze coś pozytywnego.