Nie jesteś zalogowany na forum.
Zagotowuję wodę i nalewam do kubka, siadając przy stole.
- Zastanawiałam się... Znaczy. Czy zastanawiałeś się może co chciał byś robić?
W ciszy samotności, słychać tylko głuche bicie serca…
Skończyłem lekkie śniadanie i uniosłem głowę marszcząc brwi.
- Co chciałbym robić? - powtórzyłem nadal lekko zaskoczony. Póki co kradłem z powodzeniem jedzenie, ale co chciałbym...?
- Nie wiem... moje wykształcenie opiera się na tym, ze znam setki sposobów, by kogoś zabić...
Szczęście robi dobrze ciału, ale to smutek rozwija siłę umysłu...
Wzdrygam się.
- To mamy przeciwne zainteresowania. Ustalmy jedną zasadę... Nie wykorzystuj swoich umiejętności i wiedzy bez mocnego powodu, okej? - dopytuję, przyglądając się mu.
Pokiwałem głową.
- Dodam jeszcze, że umiem kraść, przeprowadzić pierwszą pomoc i mam wyjątkowego pecha... - powiedziałem, nadal ze spokojnem i powagą.
- Jestem zwolenniczką pomagania więc podoba mi się twoja druga umiejętność - zauwarzam, próbując być pozytywna. - Ja też miałam 15 lat gdy zaczęłam pracować. Wszyscy zawsze uważali, że sobie nie poradzę ale potem zniknęli z mojego życia i jakoś tak wyszło, że jestem tu gdzie jestem - mówię pomijając tak wiele... Cały czas tchórze.
Westchnąłem.
- Mógłbym zacząć pracować, ale... - znów poczułem ból powyżej serca i to nie były bolace płuca. Wspomniałem, jak ten mezczyzna rzucił się przede mnie. - Ale jak mówiłem mam sporego pecha...
Unoszę kubek i przykładam jego krawędź do warg.
- To jest tylko w twojej głowie - rzucam. Upijam parę małych łyczków i odstawiam naczynie na stół. - Nie można być tylko pechowcem albo mieć tylko szczęście Tak mi się przynajmniej wydaje. Znajdź cel i go osiągnij. - Wzdycham. - A więc... Co jest twoim celem? - pytam ciepło.
Drapię się niepewnie po karku.
- To ci się nie spodoba Wanod... - mruknąłem.
Czuje ukucie paniki ale nie pokazuje tego po sobie Przechylam głowę.
- Nie musisz mi mówić. - Wzruszam ramionami. - To może być osobiste. Ważne abyś postawił takie pytanie i umiał sam sobie na nie odpowiedzieć. Jeśli ty znasz na nie odpowiedz to już na prawdę dużo - uśmiecham się.
- Nie nie... chodzi o to... - westchnąłem. - Poprzysiągłem sobie, by zemścić się na Quentinie Moreau za zabójstwo mojej siostry... moim celem jest fo zabić, Wando... - wyjaśniłem. - Dlatego cały czas się szkole, ćwiczę. Muszę być w jak najlepszej formie. W każdej chwili...
- Azrael... Jesteś jeszcze dzieckiem. To nie czas na.. - Zagryzam wargę. - W ogóle nigdy nie jest czas na coś takiego. Czujesz żal i jesteś zły ale nie powinieneś... Przynajmniej teraz nie powinieneś myśleć o tym.
Zaczęły mi się trząść strasznie dłonie, nie mam pojęcia od czego.
- Nie jestem już dzieckiem. Dorosłem szybciej, bo wiem, jak mało czasu mi już pozostało... jestem chory, jak każdy tutaj, a kuracje i leki, które zostawiła mi Ria... choć działają, wiem od dawna, że nie będę żył długo - patrzyłem ze skruchą w stół. - Nie mogę pozwolić, by Ria... umarła bez pomszczenia...
- Dobrze, spokojnie... Nie twierdzę, że jesteś dziecinny. Stwierdziłam, że jesteś dzieckiem. To, że jesteś dojrzały nie czyni cię dorosłym - tłumaczę mu powoli, mój tok rozumowania. - Zemsta nic nie daje, wielu ludzi umiera bez powodu. Śmierć jest wszędzie. - Śmieje się smutno. - Ostatnio nawet zaczęłam porównywać ją jako do osoby, jak by stała obok i tylko czekała aż postanowisz biec, a ona zacznie rzucać ci kłody pod nogi. Póki idziesz nie rzucasz się w oczy...
Tchórz.
- Nic już jej nie przywróci jej życia. Musisz się z tym pogodzić, bo stracisz swoje.
- Ja... wiem o tym ale... - Czuję się lekko zagubiony. Wiem, że Rii nic mi już nie powróci, ale jednak czułem, że gdybym zabił Moreau... bylibyśmy kwita? - Nie wiem, co mogę robić... jeyne co potrafię... to zabijać... jestem Aniołem Śmierci, Wando. To JA jestem Śmiercią...
Wstaję od stołu.
- Nie wygłupiaj się. W przyszłym tygodniu najprawdopodobniej wracam do szpitala, jeśli chcesz możesz iść ze mną - proponuję ale nie czekam na odpowiedz. - Muszę gdzieś wyjść na parę godzin - inforumuję, podchodząc do schodów.
Pokiwałem głową.
- Okej, będę czekał - uśmiechnąłem się słabo, także wstając od stołu.
Wracam z miasta i zadowolony wyciągam skradzione mandarynki. Ten zapach cytrusów... ahh, gdyby nie były takie drogie jadłbym je codziennie! Znaczy... jeśli ukradne to... cóż...
- Azrael?! - pytam kiedy słyszę, że drzwi się otwierają. Schodzę po schodach na dół. Oddycham z ulgą kiedy widzę go całego. - Podobno była jakaś strzelanina - tłumaczę moje zaniepokojenie. Marszczę brwi, dostrzegając owoce w jego dłoniach. I to nie byle jakie owoce. - Skąd to masz? - pytam ostrym tonem.
Zamarłem.
- Em... znalazłem...? - uśmiechnąłem się niepewnie.
Zerkam w bok, zastanawiając się jak zareagować. Jestem zła ale przecież jeśli na niego nakrzyczę nic to nie da. Wracam do niego ostrym spojrzeniem.
- Nie będę tolerować w moim domu kłamstwa i kradzieży - ostrzegam go.
Zaciskam usta.
- No... wybacz... Ale nikt mnie nie złapał! Dzięki kradzieży się wychowałem i... jakoś tak... - wyciągam mandarynkę w jej stronę. - Kradzione nie tuczy...!
Kręcę głową.
- Czemu to ukradłeś? - spytałam. - Nie mogłeś mnie poprosić o pieniądze? - dopytuję, nie rozumiejąc jego zachowania. - Człowiek, któremu to ukradłeś musiał też zapłacić za to lub poświęcić swój cenny czas na wyhodowanie tego. Kradnąc to okazałeś brak szacunku - karcę go.
Cofnąłem trochę rękę.
- Ale... mandarynki są bardzo drogie. Jedna, czy dwie mu różnicy nie zrobią... kiedy będę miał to oddam my pieniądze...
- Azrael - wzdycham. Pocieram czoło. - Nie nadaje się na nianię. Zdecyduj się: chcesz być traktowany jak dziecko czy jak nastolatek? Bo jak na razie wydaje mi się, że mam przed sobą dziecko - stwierdzam sucho. - Słyszałeś co powiedziałam na początku? Nie chcę mieć w swoim domu złodziei ani kłamców. - Biorę głęboki oddech. - Wrócisz tam jutro i przeprosisz, okej? - proponuję, już nieco się uspokajając.
Mruknąłem coś pod nosem i spóściłem głowę.
- Okej, jutro go przeproszę...