Nie jesteś zalogowany na forum.
- Chodzi mi tylko o to, że... - Wzdycham nie mogąc znaleźć słowa. - Ludzie przestają zachowywać się jak ludzie, a zachowują się teraz jak zwierzęta. Bądźmy ludźmi, w nieludzkich czasach. Rozumiesz? - pytam łagodnie, dotykając jego ramienia.
W ciszy samotności, słychać tylko głuche bicie serca…
Westchnąłem.
- Dobrze Wando... - spojrzałem na nią i z rozbawieniem odkryłem że jestem od niej wyższy.
Szczęście robi dobrze ciału, ale to smutek rozwija siłę umysłu...
Zdjęłam dłoń z jego ramienia.
- Nie wiem do czego właśnie doszedłeś - stwierdzam z zastanowieniem. - Ale cieszę się, że się uśmiechasz.
Uśmiecham się szeroko.
- Wiesz... akurat zauważyłem, że jestem od Ciebie tak trochę wyższy - zauważyłem rozbawiony.
Przymknęłam powieki i wzięłam głęboki oddech. Zrobiłam krok do tyłu.
- Okej. I tak cieszę się, że się uśmiechasz - powtórzyłam. Wywróciłam oczami. - Ale i tak to ja jestem tu dorosła - ostrzegłam go, nieco rozbawiona. - Chcesz coś do jedzenia, swoją drogą? Ugotowałam zupę... Albo coś przynajmniej zupo podobnego. - Krzywię się.
Zaśmiałem się cicho.
- Z chęcią spróbuję. Może się nie otruje - mrugnąłem do niej radośnie.
- Mam nadzieję, muszę się w końcu nauczyć gotować - przyznaję. - Bo mam zakaz żywienia się surowymi warzywami - śmieje się, myśląc o Kasparze. Powoli wchodzę po schodach do kuchni.
- Tak? Jaki zakaz...? - pytam ciekawski.
- Oh, nigdy nie miałam dużo środków do życia. Kobieta, która mnie wychowała była bardzo biedna, więc sama musiałam zarabiać na jedzenie. Ile zarobiłam, tyle mogłam zjeść. Przywykłam do... Specyficznego trybu żywienia - tłumaczę spokojnie, podchodząc do szafki i wyciągając głębokie talerze.
- Ale od razu zakaz? - unoszę brwi przygotowując stół to jedzienia.
- Cos ty taki ciekawski - mówię, marszcząc nos. Wzdycham. - Tak jak wiesz, jestem po... Małym wypadku i przy moim starym planie żywienia mój organizm nie chciał się regenerować i moje ściemnianie, że to na pewno nie przez to, w końcu przestało działać. - Znów wzdycham. Zastanawiam się chwilę. Cholera. - Mój przyjaciel zagroził mi znów szpitalem. Tyle, że ja się nie odnajduję w roli pacjentki - kończę opowiadać i stawiam miskę zupy przed chłopakiem, a sama siadam naprzeciwko.
Pokiwałem głową.
- Bardzo mądrze ze strony Twojego przyjaciela - przyznałem. - Nie chcemy stracić kolejnego dobrego lekarza... - tak jak straciliśmy już Edgara. Jak ja... gdyby nie ja Edgar by żył. Ale ja... ja... on mnie...
Spóściłem głowę i utkwiłem swoje spojrzenie w wodnistej zupie.
Przyglądałam się jak chłopak spuścił głowę. Nie nadaje się do roli opiekuna... Przez całe życie ograniczam kontakt z ludźmi do minimum, a teraz nagle pojawili się Kaspar i Azrael.
- Zjedz, proszę - mówię jedynie. Stukam palcami o blat. Chyba też powinnam zjeść ale jakoś mi niedobrze. Zorbie to później.
- Mhm... Ale Ty też zjedz! - zachęciłem ją z na wpół wymuszonym uśmiechem. Szczerze chciałem się uśmiechnąć do niej, była dla mnie bardzo miła, ale po tym wszystkim... nadal się nie pozbierałem...
- Jadłam już wcześniej - skłamałam gładko. - Zjem wieczorem, dziękuję, że się o mnie martwisz. - Zaśmiałam się. - Zastanawiałeś się już... Co mógłbyś zrobić pożytecznego? - spytałam, opierając brodę na dłoniach, a łokcie na stole.
Zacząłem niepewnie siorbać zupę.
- Skontaktowałem się z byłym szefem mojej siostry. Pomyślałem, że mógłbym być kurierem jak ona. Umiem się bronić... - Co Rii nie ochroniło. - Umiem wybrnąć z trudnych sytuacji... - Rii się nie udało. - No i jestem jeszcze dzieckiem, nikt by mnie nie podejrzewał, że mam przy sobie coś cennego - wzruszyłem ramionami.
- To niebezpieczne, nie zmuszam cię do pracy - mówię nieco wystraszona. - Chodziło mi... - Wzdycham. - Kawałek stąd jest budynek w którym segregują ubrania i paczkują aby sprzedawać bardzo tanio lub oddawać za darmo tym którzy nie mają nic. Taki... Hmm, wolontariat? - proponuje. - Nie chcę cię abyś się narażał.
Parsknąłem.
- Wando... Uczyłem się jak zabijać, wiem jak zadbać i o siebie. Rozumiem twoje zaniepokojenie, ale to dla mojej siostry. Czasami niektóre listy czy paczki nie można przekazać osobiście, ale ja mogę im pomóc, bo się nie boję... - westchnąłem. - Chyba potrzebuję kapkę adrenaliny... - stwierdziłem z czymś na wzór rozbawienia.
Wywróciłam oczami.
- Wiesz co jest najgorsze? Że cię świetnie rozumiem ale wewnętrznie czuje, że to nieodpowiedzialne ci na to pozwalać. Póki co nie powinieneś pakować się w takie rzeczy, proszę.
Teraz to się zaśmiałem.
- No rozumiem... Ale i tak będę kurierem jak moja siostra - ostrzegłem. Skończyłem zupę i wstałem od stołu. - Nie najgorsza, szczerze ci powiem - przyznałem i podszedłem do zlewu by od razu umyć miskę.
- Aaa, jak siostra - mruczę pod nosem, w końcu rozumiejąc jego upór. - Ria chciała abyś był bezpieczny - przypominam sobie. - Była szczęśliwa, że jesteś bezpieczny. Nie chciałaby abyś ryzykował - zauważam, również wstając.
- Wiem. Ale martwej trudniej mnie upilnować... - powiedziałem dość ostro. Potem się odwróciłem. - Sorry, powiedziałem, że będę się trochę kryć, a dopiero za jakiś czas znów wrócę do moich dreszczyków...
- ja po prostu chcę abyś uważał. Tyle - powiedziałam spokojnie, przyzwyczajona do niekontrolowanych wybuchów i ostrych słów. - Ale i tak pewnie zrobisz co chcesz. - Wzruszyłam ramionami. - Idę się położyć, bo nie najlepiej się czuję. Będziesz jeszcze wychodził? Jeśli tak to wazie czego mnie obudź.
- Nie, raczej nie będę wychodził... - odparłem. - Będę u siebie, muszę wyczyścić broń... moje rzeczy... - wyjaśniłem i ruszyłem do "swojego" pokoju.
Zeszłam razem z chłopakiem na dół. On wszedł do pokoju, a ja położyłam się na hamaku. Westchnęłam, zastanawiając się co ten dzieciak wymyśli. Byłam prawie pewna, że praca jaką sobie wymyślił to wierzchołek góry lodowej.