Nie jesteś zalogowany na forum.
[tu wstaw zdjęcie]
DOM MA OKNA, DRZWI I POKOJE :') A W POKOJACH SĄ MEBLE I TAKIE TAM INNE:')
Deszcz jest jak kamuflaż... Można ukryć w nim łzy.
Leżę na kanapie pod kocem, a Leo siedzi w swoim pokoju.
Słyszę pukanie do drzwi. Kto to może być? Powoli wstaję i otwieram je.
- Ha, tego się nie spodziewałaś, co? - Mówię, zamiast się przywitać. Kącik ust mi drga. - Cześć, Elie.
Goddamn right, you should be scared of me
Who is in control?
Zaskoczona patrzę na chłopaka.
- Joel... - mruczę pod nosem i otwieram szerzej drzwi aby go wpuścić do domu. - Cześć.
Wchodzę do środka i zdejmuję buty.
- Słyszałem, że miałaś umm... Ciekawa rozmowe - mówię.
W kuchni zauważam babcie Penelope. Uśmiecham się i lekko kłaniam.
- Dzień dobry pani Parks - witam się.
Who is in control?
- Witaj, kochany! - mówi babcia pogodnie podchodząc nieco bliżej. - Zrobię wam herbaty? - patrzy na mnie pytająco po czym mówi teatralnym szeptem. - Nela się troszkę podziębiła.
Kręcę głową z lekkim uśmiechem.
- Lekkomyślność czasem boli - mruczę cicho.
Babcia jest taka pełna życia.
- Łej. - Wzdycham. - Musiało mnie nie być na warcie skoro się przeziębiła. Obiecuję, że przy mnie będzie nosiła po 10 swetrów. - Uśmiecham się pogodnie do pani Parks po czym przenoszę wzrok na Elie.
- Słyszałaś? Będziesz małym, uroczym bałwankiem. - Mam ochotę się roześmiać, gdy sobie to wyobrażam.
Who is in control?
Babcia ze śmiechem wraca do kuchni za to ja czerwienieje. Odwracam się na pięcie i idę w stronę kanapy.
- "Będziesz małym, uroczym bałwankiem" - powtarzam jego słowa pod nosem. - Miło cię widzieć, Joel - dodaje z nutą sarkazmu w głosie.
- Ciebie również, Elie - mówię ze śmiechem i siadam na kanapę. Troszkę poważnieję. - Serio pytałem o tę rozmowę. Podobno Boucher cię dopadła.
Who is in control?
Siadam na kanapie i owijam się ciasno kocem.
- Um - wzdycham. Milczę przez chwilę. - W sumie - wzruszam ramionami - nic takiego się nie stało...
Nie kłamię. Jedynie... Naciągam trochę fakty.
Marszczę brwi.
- Boucher dopadła kogoś na kim mi zależy i nic się nie stało? - Unoszę jedną brew sceptycznie. - Przepraszam, ale jakoś śmiem w to wątpić.
Who is in control?
- Ubzdurała sobie, że jesteśmy parą - mówię szybko. Przez chwilę milczę przyglądam się chłopakowi. - I chyba dosyć mocno w to wierzy...
W zamyśleniu kiwam głową.
- No tak. Też mnie o to wypytywała. - Przewracam oczami. - Nie ma własnego życia, więc interesuje się cudzym. Nie ma co się nią przejmować.
Who is in control?
Również kiwam głową.
- Też tak myślę... - przygryzam wargę. - W sumie mogłam skończyć tą rozmowę na "czy mogę się dosiąść?" - mówię cicho. Chowam się pod kocem i opieram głowę na ramieniu Joela. - Boże... Mam dwadzieścia lat, a zachowuje się jak piętnastolatka z syndromem trzęsącej się starszej siostry - śmieje się z siebie lecz pobrzmiewa w tym smutek.
Już z automatu obejmuję ją ręką.
- Przesadzasz. Mogłaś skończyć rozmowę, ale nie jesteś suką jak ona. - przechylam lekko głowę. - A co do tamtego... Trzęsiesz się, bo musisz. I to normalne.
Who is in control?
- Nie to nie jest normalne. Wiem, że Leo... - nie kończę bo przerywa mi głos staruszki.
- Macie jeszcze ciasteczka czekoladowe. Piekłam dziś rano - mówi babcia. Słyszę brzdęk tacy stawianej na stoliczku.
Wychylam głowę zza koca. Posyłam kobiecie ciepły uśmiech.
- Dzięki babciu.
Uśmiecham się szeroko.
- Ciastka babci Parks! - Nachylam się i biorę na kolana całą tacę. - Dziękujemy.
Biorę jedno ciastko do ust.
- Ezra też tak panikował - mówię z pełnymi ustami. - Więc to raczej normalne u starszego rodzenstwa.
Who is in control?
- To ja nie przeszkadzam - rzuca babcia i odchodzi.
Zabieram jedno ciastko z talerza ale nie zjadam tylko przyglądam się mu.
- Ezra nie miał powodów do martwienia się - mówię prawie szeptem. Boje się w ogóle zaczynać temat o jego bracie.
Unoszę lekko brew. W tym domu nawe przy tym temacie czuję się zrelaksowany.
-Znasz mnie tak długo i tak myślisz? - Kącik ust mi drga. - W sumie byście się dogadali. Oboje macie powalone rodzeństwo.
Who is in control?
Szturcham go łokciem w bok.
- No proszę cię... - mruczę i zjadam ciastko.
- Takie są fakty! - Śmieję się. Cholera, uwielbiam ten dom. - Bez urazy dla Leo.
Who is in control?
Wzdycham.
- Boje się, że babcia w końcu się dowie o tych jego wybrykach - mówię nieco załamana. - Wiem, że powinnam jej powiedzieć ale... Po prostu nie chcę jej denerwować. Choć teraz coraz częściej myślę nad powiedzeniem jej... Leo wariuje - żalę się. - Brakuje tu męskiej ręki - burczę pod nosem ale na mojej twarzy pojawia się delikatny uśmiech.
- Ja bym się nim zajął, ale to chyba nie jest dobry pomysł. - Drapię się po głowię. - Czy ja wiem... może powiedzenie jej o wszystkim byłoby dobrym pomysłem. Dla jego dobra oczywiście.
Who is in control?
- Dla jego dobra, dla jego dobra - powtarzam się. - Szlajał się gdzieś więc kazałam mu siedzieć w pokoju. No i siedział... Znaczy tak mi się wydawało, dopóki wczoraj nie dostałam kolejnego telefonu z komendy. Wiesz co zrobił? Poszli całą paczką i ubzdurali sobie, że chcą się przedostać do Przedmieść! - Zagryzam wargę i znów zakopuje się pod koc. - On skończy jako kryminalista - mówię niewyraźnie, nawet nie wiem czy Joel to usłyszał.
- Nie skończy - mówię szeptem i obejmuję ją jedną ręką. - Mogę z nim porozmawiać, jeśli chcesz.
Przedmieścia... Dzieciak nie wie, w co się pakuje.
Who is in control?