Nie jesteś zalogowany na forum.
- Albo bardzo dobry. Zależy od punktu widzenia - dorzuciłem weselszym tonem. - Gdzie mieszkasz?
Szczęście robi dobrze ciału, ale to smutek rozwija siłę umysłu...
- Blok za... tamtymi stoiskami. - Wskazuję palcem. - Chyba nikogo nie będzie tam w nocy...
- Luzik. Podprowadzę Cię i sam znikam do siebie - westchnąłem. - Możesz korzystać z domku w lesie, ale zostwa mi moją broń i jej nie ruszaj - zaznaczam twardo.
- Ufasz mi? - marszczę brwi, zastanawiając się.
Ten dzień był długi.
Wzruszam ramionami.
- Ufny ze mnie człowiek, co poradzić. Zresztą... nie mam już komu ufać. Muszę poszerzyć trochę listę zaufanych osób, przynajmniej do dwóch - westchnąłem.
- Bylebyś się nie zawiódł. - Jesteśmy coraz bliżej.
Słyszę jakieś odgłosy, ale nie są one znajome. Wyciągam na wszelki wypadek pistolet. Mimo, że nienawidzę chodzić nocą po mieście to z drugą osobą zawsze jest raźniej.
- Nienawidzę tych gości. - Mówię cicho i wywracam oczami, gdy zbliżamy się do bloku.
- Spokojnie. Znam zapewnę więcej sposobów na zabicie niż wiek, którego dożyję - zaśmiałem sie sucho.
Mijamy jakichś gości w ciemnej uliczce, którzy robią... na pewno takich rzeczy nie robi się na ulicy. Mijamy ich szybko.
- Boże, moje oczy... od tego są łóżka... - jęknałem tracąc wiarę w ludzi.
- Ugh. - Kręcę głową, próbując jakoś przestać słyszeć te dźwięki dochodzące z ulicy. - Bylebyś nie musiał tamtędy wracać. - Dochodzimy do stoiska, które znajduje się tuż obok bloku. - No to... dalej sobie chyba poradzę. Dzięki za... odprowadzenie.
Uśmiechnąłem się słabo.
- Luzik. Nie mógłbym pozwolić ci wracać samej skoro się strachasz. Siostra trochę mnie jednak wychowała - wzruszam ramionami.
- Ej, nie stracham. Po prostu... nie lubię chodzić sama w nocy, to wszystko. - Mówię z pewnością. - Uważaj na siebie w drodze do domu.
Wyszczerzyłem się.
- Martwisz się o złodziejaszka? - unosze brwi.
- Martwić? O osobę, która chciała mnie okraść? - również uniosłam brwi. - Może. Chociaż sam mówiłeś, że dasz sobie radę.
- Faktycznie dam. Ale to miłe, że mi życzysz powodzenia - uśmiechnąłem się spokojniej. - No dobrze, Królowo Margo, chyba muszę ruszać. Skoro idę na około... - skrzywiłem się na wspomnienie tamego zaułka... brrr nie dziękuję. - A, no i mam coś dla Ciebie... A raczej twojej mamy - otworzyłem chlebak i wyciągnąłem z niego lek, który zabrałem kiedyś Chrisowi. - Jest bardzo mocny, ale działa na długo - wyjaśniłem. - Taki prezent na przeprosiny.
Zastanawiam się co powiedzieć. Nie mam pojęcia.
- Na pewno się ucieszy, ale... - przegryzam wargę. Ten lek na pewno by pomógł. - A co z twoją kuzynką? Nie będzie jej w niczym potrzebny?
Kręcę głową.
- To tak trochę... Z moich osobowych zapasów... - bo wiesz, że ta gruźlica Cię zabije. Musisz zacząć się leczyć, a nie rozdajesz leki potrzebującym. - Mam nadzieję, że pomogą - cofnąłem się. - To cześć Królowo Margo - pomachałem jej i zacząłem się oddalać.
- Zaraz, ale... - nie zdążyłam go zapytać, bo tak szybko odbiegł.
A jeśli sam ich potrzebował? Co prawda nie wspominał nic o chorobie, ale mogła być naprawdę poważna. Zła na siebie, popędziłam klatką do góry. Mama już spała na kanapie, więc ja wzięłam zniszczoną karimatę i stary koc, a potem położyłam się obok. I tak wiedziałam, że nie zasnę, ale zawsze mogłam spróbować.
Macham nogami siedzą w domku. Bez czekania na Margo postanawiam zacząć ćwiczenia. Schodzę na ziemię i pod domkiem gdzie przygotowałem swoją strzelnicę i zaczynam strzelać na szybkość i wymieniać magazynki. Zaraz jednak kończę - powinienem oszczędzać magazynki...
Trochę spóźniona wchodzę do lasu. Jedyne czego się obawiam, to że ktoś nas zobaczy. Cholerni zabójcy. Albo... Ten barman... Mam tylko nadzieję, że nic nie powie. Trzymając w ręku pistolet zbliżam się do domku na drzewie. Słyszę strzały, ale to... Chyba Azrael. To musi być Azrael. Po paru minutach jestem już na miejscu.
- Wystraszyłeś mnie. - Marszczę brwi, gdy go widzę.
Odwróciłem się i zmarszczyłem brwi.
- Wystraszyłem? Co znów zrobiłem? - spytałem zabezpieczając broń.
- Strzały. Myślałam... Że ktoś tu jest oprócz nas. - Kręcę głową. - Wiesz, zabójcy i reszta. Ale to na szczęście ty.
Uśmiechnąłem się.
- Miło to słyszeć - zachichotałem. - Spokojnie, zabójcy ostatnio rzadko mnie zaczepiają - zapewniłem. Nic dziwnego, jak kilka tygodni byłem skrzydłowym jednego z najlepszych zabójców w branży. Byłem, bo teraz Chris...
Otrząsnąłem się.
- To jak? Postrzelasz? - pytam wskazując proste tarcze które narysowałem węglem z ogniska.
Kiwam głową. Zaciskam ręce na broni, a palec na spuście. Zaczynam strzelać. Raz - trafia gdzieś na koniec koła. Dwa - trafia ponad koło. Trzy - trafia blisko środka.
- I... Jak jest? - pytam, spoglądając na tarczę.
Mruże oczy.
- Ahm... Wiesz, nie jest najlepiej. Choć przeciwnik może się przestrzaszyć samych strzałów - wzruszyłem ramionami. - Wiesz, sztuka to rozluźnienie. Skupienie na tarczy i rozluźnienie zarazem. Palec na spuście, prawie od niechcecienia, ale gdy strzelasz, nie widzisz miejsca gdzie masz trafić, tylko tor lot pocisku. - Podnoszę rękę z bronią i oddaje jeden strzał. Celny.
- Pewnie masz rację. - Stwierdzam, celując kolejny raz. - Sam uczyłeś się strzelać?
- Siostra mnie nauczyła. Potem jeden farmer u którego pracowałem, nauczył mnie strzelać do wilków i innych drapieżników, a także do złodziei na jego farmie - wyjaśniłem. - Potem uczyłem się u płatnego zabójcy... I dużo ćwiczyłem - dodałem ze skromnym uśmiechem.