Nie jesteś zalogowany na forum.
Kiwam głową.
- Masz czas wieczorem? Domek na drzewie, kocyk, śpiece...? - dopytuje zachęcająco.
Między mężczyzną a kobietą przyjaźń nie jest możliwa. Namiętność, wrogość, uwielbienie, miłość – tak, lecz nie przyjaźń.
- Brzmi... Idealnie. - Stwierdzam, już sobie to wyobrażając. - Postaram się, żeby dzisiaj wypuścili mnie wcześniej. No i... Będę uważać na strażników. - Dodaję na wszelki wypadek.
Czy istnieje coś gorszego niż miłość brzydkiego faceta? Owszem – przyjaźń przystojnego faceta.
- Kamień z serca - przyznaje z ulgą. - A teraz leć. Muszę jeszcze skończyć zmianę - westchnąłem podnosząc się.
Między mężczyzną a kobietą przyjaźń nie jest możliwa. Namiętność, wrogość, uwielbienie, miłość – tak, lecz nie przyjaźń.
Kiwam głową i podnoszę z ziemi plecak, który miałam donieść.
- Jasne. Cześć Azzie... - uśmiecham się, a potem znów zaczynając błądzić korytarzami, wychodzę ze szpitala.
Czy istnieje coś gorszego niż miłość brzydkiego faceta? Owszem – przyjaźń przystojnego faceta.
Jakimś cudem dokuśtykałem do czegoś, co prawdopodobnie było szpitalem. Kto by pomyślał, że ludzie stosują jeszcze pułapki na niedźwiedzie? Wszedłem do namiotu. - Mógłbym prosić o pomoc...? - zapytałem niepewnie, widząc ilość ludzi obecnych w tym miejscu
There's no word as "normal". Nothing is normal in this world. It can be at least "gently abnormal".
Znów nudne popołudnie. Po co być lekarzem w czasach, gdy ogólnodostępna szczepionka niweluje wszystkie choroby? Ale dziś wieczorem spotkanie z Margo...
Otrząsnąłem się gdy zauważyłem chłopaka stojącego w wejściu do namiotu. Rany na nodze charakterystyczne dla pułapek kłusowników.
- Już idę - podbiegam do niego i pomagam dojść do jednego z dziesiątek wolnych łóżek. - Nieostrożne spacery po lesie, co? - zaśmiałem się.
- Nie nazwałbym tego spacerem... Chociaż może... - wzruszyłem ramionami - Nie jestem stąd
There's no word as "normal". Nothing is normal in this world. It can be at least "gently abnormal".
- Nie? - uniosłem brwi. - To po jakiego grzyba przywiało cię aż tutaj, jeśli wolno wiedzieć? - zapytałem ostrożnie rozcinając poszarpaną tkaninę spodni. - Będę szyć... - syknąłem uprzedzając pacjenta.
- Spoko. - skinąłem głową - Poszukiwania mnie przywiały
- Poszukiwania? Znam to miasto jak własną kieszeń, mieszkańców jeszcze lepiej, a mieszkanki dogłębnie - parsknąłem, dobierając igłę, a drugą ręką dezynfekując obszar dookoła rany. - Może pomogę...?
- W sumie może tak. - skinąłem głową - Zna pan Christophera Camerona? - zapytałem po chwili namysłu
Zakrztusiłem się ze śmiechu.
- Po kiego diabła szukasz Christophera? Jeśli ci wisi kasę to ja ci oddam - stwierdzam. Chyba życie mu nie miłe już do reszty. Najpierw pułapka, a teraz szuka staruszka? Od lat tylko ja się do niego zbliżam, wszyscy to wiedzą.
- Nieeee, nic mi nie wisi - pokręciłem głową, rozbawiony reakcją mężczyzny - Ale jest moim ojcem
Złamałem igłę.
Spojrzałem na chłopaka jeszcze raz.
- Christopher Cameron... Jest twoim ojcem...? - pytam nie wierząc. - Ale... może to zbieżność nazwisk...? Bo to... to... - aż się zaśmiałem. - To wręcz niemożliwe.
- Szczerze wątpię - parsknąłem i zacząłem przegrzebywać plecak. Po chwili podałem mężczyźnie pamiętnik matki
Pieprzyć, rana poczeka. Doczołgał się aż tutaj to chwilę poczeka.
Przerzucałem kolejne strony, a wzrok śmigał mi po tekście. Cholera, nawet opis się zgadzał. Cholera... Chris nie wie, że ma syna? Pierwsza myśl, jaka przemknęła mi przez czaszkę?
Chcę być przy ich spotkaniu.
- No... To miło mi poznać... Azrael Di Santis... Twój... ojciec... powiedzmy, że "opiekował" się mną od 15 roku życia - nadal w dość sporym szoku oddałem zeszyt.
- O... - zaśmiałem się cicho - A to ciekawe - schowałem pamiętnik z powrotem do plecaka
- Ta... Nieziemsko ciekawe... - pochyliłem się w końcu nad ranami. - Wiesz coś o Christopherze...?
- Tylko to, co było zapisane w tamtym zeszycie. Czyli w sumie nic. - wzruszyłem ramionami, stukając palcami w prześcieradło
Zaśmiałem się pod nosem.
- To możesz doznać sporego szoku. Nie zasłużył sobie na order ojca roku, a nawet opiekunem był... nie najlepszym - przyznałem starając sobie wszystko poukładać i przy okazji zszywając mu rozciętą nogę.
- Heh, w sumie mogłem się domyślić. - przekrzywiłem głowę - Ale jednak chciałbym go poznać
Westchnąłem.
- Nawet nie wiesz jak bardzo to samobójczy pomysł odwiedzać Jednookiego. Ale niech ci będzie. Zaprowadzę cię - stwierdziłem.
- Serio? - zapytałem, rozglądając się po szpitalu
- Jasne. I tak zaraz koniec moje dyżuru - wzruszyłem ramionami. - Iii... chciałbym zobaczyć minę staruszka - przyznałem szczerzej z uśmiechem. Skończyłem zszywać i zająłem się oczyszczaniem ran.
- Jak ci na imię?
- A fakt, zapomniałem się przedstawić - przeczesałem włosy dłonią - Liam Alexander